2020. július 14-én a Platán Idősek Ápolási Otthonában Kincsesbányán Dr. Bakonyi István József Attila díjas irodalomtörténész mutatta be Jámbor Magnetta Betűk magamnak című verseskötetét. Ez a jeles alkalom ad tanúbizonyságot arról, hogy egy idősotthonban is teljesülhetnek a régen dédelgetett álmok.

jambor magnetta

Fotó: Szigeti Endre

Az Encsi Hírek egykori Nívó díjas főszerkesztőjének, Jámbor Magnettának szíve vágya volt egy verseskötet létrehozása a műveiből. Ezt betegsége miatt saját gondozásban már nem volt lehetősége kiadni. Éppen ezért egy csodálatos összefogás eredményeképpen családja, barátai, ápolója, Tóth Ilona vállalták a háttér biztosítását, valamint tanítványa, Kőfalviné Király Magdolna kezébe vette a verseskötet szerkesztését. Ez valóban igazi összefogás volt a kortárs irodalom gyönyörű szeletének megmentéséért.

A támogatók között szerepel Dr. Bakonyi István, Zsirai László, Tóth Ilona, Weninger Endréné, Biró Family Nyomda, Lébényi Klára, Dr. Sirály Péter, Németh Gábor, Takács Szilárd, Németh Viktor, Kőfalviné Király Magdolna, valamint Kőfalvi Zsolt.

jambor magnetta

A kötet közel kétszáz verset tartalmaz, amelyek mintegy időutazást biztosítanak az olvasó számára, mivel a szelek szárnyán repítenek vissza a múltba. Ugyanakkor a jövőt is előre vetítik a költemények. Magnetta csodálatos leíró költészetével mutatja be a tájat, apró csodákat, elkalauzol bennünket családi körbe, valamint az áldott kegyelmi élet szépségeit is megmutatja.

A könyvajánlóban Zsirai László elismerő szavait olvashatjuk. Megtudhatjuk, hogy a szerző „verseit a 80-as évektől eleinte heti- és napilapok, napjainkban már folyóiratok, antológiák is közölték, irodalmi pályázatokon szintén sikerrel szerepelt. Klasszikusok hatása érződik néhol a kifejezés megformálásában, ami tulajdonképpen nem más, mint elmélyült szándékkal megszerzett műveltséget tanúsító előny.”

A kötet fejezeteit csodás festmények teszik még színesebbé Hegedűsné Gubis Orsolya, Harmund Monika Csanyi, valamint Holka Edit Katalin képeivel. A “Tündérrózsa” című festmény a borítóképen Monika Harmund Csanyi alkotása.

 

Képes összefoglaló videó a könyvbemutatóról

Cserta Gábor és Cserta Balázs székesfehérvári zenészek a szerző több költeményét megzenésítették, amelyeket a könyvbemutatón adtak elő. Szemünk könyvbe lábadt a “Hajnal anyák napján” című daltól, majd mindannyiunkat felüdített a “Bolondság” című dal.

Meglepetésként végül a szerző fia, Németh Viktor adta elő az általa megzenésített Ritusom ritmusa című verset. Ennek köszönhetően igazán megható pillanatokat élhettünk át, hiszen édeanyja erre az ajándékra nem is számított. A kiválasztott verscsokrot a szerző verseiből tanítványa, Kőfalviné Király Magdolna szavalta el, elevenítette meg a nem mindennapi eseményen.

JÁMBOR MAGNETTA:
LÉTEZÉSEM SZINTJEI

A tényszerűn kívül is létezem –
s életem innen tisztán mérhetem,
másként, – bármilyen kis pont vagyok –
a műszeren én is nyomot hagyok.

A valóság egy síkja kiterül:
vizsgálom, míg rá teljes fény derül.
Jaj, végigmenni rajta nem szabad
az úthibák és kitérők miatt.

Saját hibáim hamisítva meg,
minden érték csal: súlytalan lebeg,
csak viszonylagos minden ideál,
attól függ: feljebb vagy a Földön áll.

Néhány szintnek bejártam hajlatát,
s míg leráztam a hosszú út porát,
találkoztam sok vándorral – azok
azt hitték: én is idetartozok.

Mert más való itt nem ismeretes:
a szükségszerű ami végletes,
és nem tudja, ki válaszúton áll,
hogy merre is lesz még vonzóbb a táj -?

Mert minden VALÓ csalókán kevés,
hisz rajtuk túl lesz végső érkezés –
de tetteinkkel magunk döntjük el,
hogy végszavunkra melyik SZINT felel…

 

Kőfalviné Király Magdolna

 

Fehérvár Médiacentrum interjúja

Fejér Megyei Hírlap

Paletta magazin (Jámbor Magnetta könyvbemutató 19:50 perc)

 

 

Hozzászólások