Az Itália zöld szívének is nevezett Umbria keleti vidékének két városát jártuk be alaposabban: Gubbio és Assisi egyaránt megtestesíti a középkori életérzést. Az előbbi egy legendából és Szerb Antal regényéből lehet ismerős, utóbbi pedig Szent Ferenc városaként a térség spirituális központja, lelkileg is felemelő élményt ad.

umbria17

A klarisszák egykori kolostorának kerengője

 

Gubbio 

Magyar szakos egyetemistaként olvastam először Szerb Antal Utas és holdvilág című regényét, mely nagyrészt Olaszországban, azon belül is részben Umbriában játszódik. Amikor elhatároztuk, hogy Umbriát jelöljük meg úti célként, kikölcsönöztem a könyvtárból, hogy újra elolvassam, most már az utazó szemével. Magunkkal is vittük a kötetet, ami bár távol áll attól, hogy útikönyv legyen, mégis sajátos szemszögből közelíti meg a tájat és a főhős által felkeresett városokat. Szerb Antal szerint Umbria „parasztabb, ősibb, ódonabb”, mint például Toscana. A polgári életbe kényszerítő házassága elől menekülő hőse, Mihály így látja a számára lelki megnyugvást jelentő tájat. Útja során, elmúlt fiatalsága emlékeit újra megélve, és jelenlegi életében fogódzókat keresve, eljut Gubbióba is.

umbria13

Gubbió háztetői, a messziről kimagasló Elöljárói Palotával

 

A hegyre épült városban fel kell készülni a kaptatókra (az alsó városból lift visz fel a központba, azon belül azonban gyalogosan lehet közlekedni), érdemes azonban bebarangolni a kis utcákat, felsétálni a dómhoz, felfedezni a középkori épületeket. Feltehetően a főszezonban sem nyüzsögnek majd a turisták, kényelmesen tölthetjük el a napot vagy a rá szánt néhány órát.

Az egész városképet uralja a már messziről is látható Elöljárói palota. Tornyaival kimagaslik a többi épület közül. A Palazzo monumentális termei képtárat és régészeti múzeumot rejtenek. Itt őrzik az úgynevezett Iguviumi bronztáblákat, melyeken a leghosszabb összefüggő umber nyelvű, ősi itáliai vallási szertartásokhoz kapcsolódó szöveg olvasható. (Gubbio latin neve Eugubium, innen származik a táblák elnevezése.) Nem csak a történelem megszállottjainak lehet érdekes ez a különleges lelet, hiszen a táblák a Kr. e. 3-2. század óta épen és sértetlenül fennmaradtak, és az etruszkkal ellentétben az umber nyelvet sikerült megfejteni a latin segítségével. A kiállításokon festmények, pénzérmék, római régészeti leletek és kerámiák láthatók, de már a palota belső terei és a régmúltba visszaröpítő hangulata miatt is érdemes felkeresni.

umbria15

A több, mint kétezer éves, vallási szöveget tartalmazó bronztáblák

 

Az Utas és holdvilág főszereplője, Mihály hívta fel a figyelmünket az úgynevezett „halottak kapujára” is. A regényben kissé hátborzongató történetbe ágyazva említik meg ezt az arra a vidékre jellemző sajátosságot. Szokás volt ugyanis a bejáratok mellett kb. egy méter magasságban egy másik, szűk ajtót is beépíteni a házfalba, melyet azután befalaztak, és csak a temetések idején nyitottak ki újra. Ezen keresztül hozták ki a koporsót a házból. Ulpius Éva, a regényben szereplő, egzaltált nőalak meg van győződve róla, hogy öngyilkosságba menekülő bátyja látogat el hozzá éjszakánként, vagyis hogy kinyíltak a halottak kapui. Ezek után tudatosan figyeltem, és valóban ott voltak ezek az ajtók, vagyis a helyük, természetesen befalazva.

umbria14

A “halottak kapuja” be van falazva

 

Van néhány étterem és kávézó, azonban korántsem olyan sok, mint a forgalmasabb helyeken. Ajánlani tudom a főtéren álló kávézót, ahol a teraszról a tekintet az egész teret átfoghatja, mintegy összegezve az egységes középkori látképet. „Terence Hill kávézója” – olvasható a bejáratnál, és két kép is látható a Don Matteo című filmből, amint a papot alakító Terence Hill éppen a helyi rendőrfőnökkel sakkozik, a sorozatot ugyanis részben itt forgatták. Az elegáns hely egyébként egyáltalán nem olyan drága, mint amire számítani lehetett, és a kiszolgálás is elsőrangú – a kávé mellé bonbont, vizet és szalvétát is adnak, mely három így együtt a legritkább esetben fordul elő.

Gubbió városa Szent Ferenc legendáriumában is szerepel. Történt egyszer ugyanis, hogy a város lakóit egy vérszomjas farkas tartotta rettegésben. Ferenc arra járt, és a prédára éhes farkas nyomába eredt, majd sikeresen a lelkére beszélt. Onnantól kezdve különleges szövetség állt fent a város és a vadállat között: az emberek gondoskodtak a farkasról, aki nem éhezett többé, hanem esténként körbejárt a házak között, ahol megkapta a napi betevő falatot. Ezt a legendát örökítette meg az alsóváros egyik temploma előtt álló bájos szoborcsoport: a farkas Szent Ferenc térdére hajtja a fejét, aki az állat fejét simogatja.

umbria16

Az Elöljárói Palota egyik monumentális terme

 

A város fölé magasodik a 700 méter körüli Ingino hegy, ahol a település legendás védőszentjéről elnevezett Sant’ Ubaldo kolostor áll. Szerb Antal regényében ez a helyszín is fontos szerepet kap: Mihály fiatalkori barátja, az időközben szerzetessé lett Ervin él itt, és rövidesen itt is hal meg tüdőbetegségben. Mihály meglátogatja barátját az akkoriban még csak gyalog megközelíthető kolostorban. Ma már libegővel is fel lehet jutni, igaz, tériszonnyal küszködőknek nem nagyon ajánlott. Szerencsére autóút is vezet a hegyre, így a templom, benne Sant’ Ubaldo sírjával, és az egykori kolostor is meglátogatható. Minden évben, május 15-én, a város védőszentjének tiszteletére kerül sor az úgynevezett Corsa dei Ceri (magyarul viaszfutás) ünnepére. A bátor vállalkozókból álló csapatok vállukon hordozzák a meglehetősen nagyméretű és nehéz figurákat, és futva viszik fel őket a hegyen kijelölt célállomásra.

umbria20

A “remetelak” – a hely, ahová Szent Ferenc és társai visszavonultak imádkozni. A fa a hagyomány szerint már Ferenc életében is itt állt

 

Assisi, Szent Ferenc városa

A térség lelki központja, sok ezer zarándok úti célja Assisi. Szent Ferenc városa számos látogatót vonz, egymást érik a turistacsoportok, sőt a nagyobb tömeg miatt itt már fegyveres katonákkal is találkoztunk, akik ellenőrizték a táskákat és fémdetektorral is mindenkit átvizsgáltak.

A világhírű szent alakjához kapcsolódó látnivalók több helyszínen találhatók: mi az alsóvárosban kezdtük a városnézést. Az Angyalos Szűz Mária-bazilika már messziről felismerhető kupolájáról és az aranyszínű Mária-szoborról. A templombelső barokk stílusú, ám ami monumentalitása mellett még érdekesebbé teszi, az a belsejében álló Porziuncula kápolna, melyet Szent Ferenc és társai építettek az 1200-as évek elején, és itt tartották káptalani gyűlésüket. Egyedi látvány – templom a templomban, kis ékszerdoboz 13. századi freskókkal. Elmélyülten imádkozó hívők a padokban. A szűk helyen nem fér el sok ember egyszerre, mégis maradunk mi is egy ideig, annyira magával ragad a hangulata, lelkileg feltölt. Nem messze tőle, még mindig a bazilikán belül látható az a még kisebb kápolna, ahol Szent Ferenc meghalt. Sírját az altemplomban járhatjuk körül.

umbria18

Assisi városkájának főtere

 

Rövid folyosó vezet a templom Rózsakertjébe, mely valódi csoda helyszíne volt és maradt is a mai napig. Csak itt, ebben a kertben nyílnak ugyanis tövis nélküli rózsák. Megpróbálták átültetni az innen származó töveket, de minden más helyen csak tövissel együtt hoztak virágot. A látogatók természetesen csak a folyosó ablakán keresztül csodálhatják meg a különleges virágokat.

A városon kívül találjuk a Szent Damján-szentélyt, ahol a legenda szerint a kereszten függő Krisztus először megszólította Ferencet, és ahol a hivatása tudatosult benne. A kereszt általában a városban álló Szent Klára-templomban tekinthető meg, ott jártunkkor azonban rövid időre visszavitték az eredeti helyére, így mi is ott nézhettük meg, ahol annak idején Ferenc is látta. Ezen a helyen írta meg egyébként a Napfivér, Holdnővér címen ismert himnuszt is. Itt épült fel a Szent Klára által alapított kolostor is a klarissza szerzetesnők számára. A templomot és az egykori kolostort olajfaliget és mezei virágok koszorúja övezi, a hely végtelen nyugalmat áraszt még a turisták hada ellenére is.

umbria19

A Szent Ferenc-bazilika alsó templomának bejárata

 

Szent Ferenc és társainak remetebarlangjait is meglátogathatjuk. Vadregényes környezetben, az 1100 méter magas Monte Subasio oldalában vannak azok a cellák, ahová Ferenc és követői visszavonultak imádkozni, meditálni. A viszonylag épen, változatlanul megőrzött, szűk folyosókon megközelíthető „barlanglakások” bejárása után hosszabb sétát is tehetünk a környező erdős sétautakon.

A városba érve, a kis utcákon sétálva magunkba szívhatjuk a középkori hangulatot. A Szent Klára-bazilika az apácarendet alapító Klára sírját rejti. A San Rufino katedrális eredetileg román stílusú, de a 16. században átépítették. A város spirituális központja azonban kétségtelenül a Szent Ferenc-bazilika gazdagon díszített alsó és felső templomával, Giotto és tanítványai freskóival, Ferenc ereklyéivel.
Assisiben római kori emlékek, épületmaradványok is vannak: a római Fórumból megmaradt romkert is megtekinthető, illetve az egykori Minerva templom, mely ma már keresztény templomként működik, az épület homlokzata azonban őrzi az eredeti külsejét.

umbria21

Utcarészlet Assisiben

 

A főtéren vagy valamelyik közeli utcában hangulatos édességboltok, cukrászdák és kávézók közül válogathatunk, ahol egy igazi olasz kávé mellett gyűjthetünk erőt a további sétához és gondolhatjuk át, mi mindent láttunk aznap.

Folytatjuk…

Weninger Nóra

 

Hozzászólások