1958 óta a Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján szeptember utolsó vasárnapja a Siketek Világnapja. 

jelesely

A Csend volt a témája szeptember utolsó hetének keddjén a 9. SZÉK – Szakrális Építész-Belsőépítész Konferenciájának, s folytatásként, csütörtökön a Siketek Sport Klubja, az SSC Emléktár prezentációs roadshow-jának első állomására, a Hallássérültek Tanintézetébe, majd szombaton a KÖ-SZI Központba igyekeztem, hogy fényképekkel is dokumentálhassam a nap eseményeit, az SSC Emléktár projekt megbízásából.

logossc

Egyre romló hallásom miatt magam is érintett vagyok, így egyre inkább belevonódtam a siketek és nagyothallók világába. Az egyik barátnőm mondta, hogy a Jóisten engem így érzékenyít, hogy jobban átérezzem a sérült emberek gondjait. Csak annyira látok, hallok rosszul, vagyok mozgásomban korlátozott, hogy saját bőrömön megtapasztalhassam, milyen az, ha valakinek egyáltalán nem működik valamelyik érzékszerve, vagy életfunkciója.

Egy éve a jelelésbe is belekóstoltam, s az első szemesztert el is végeztem a SINOSZ jelnyelvi tanfolyamán.  Így már nem volt idegen számomra a rendezvények légköre.

ssc kép1

Örömmel láttam mindkét helyszínen, hogy milyen élő kapcsolatuk van a hallássérülteknek egymással, ahogy egymás „mondandóját”- jelelését – türelmesen végigvárva kommunikálnak. A halló világ felé/felől pedig rutinosan jelelő tolmácsok segítik őket, s most már a táblagépes internetes technika segítségével távolságokat is áthidalhatnak.

Az iskolában 80 érdeklődő gyerek vett részt a bevezető előadáson. Az azt követő játékos totó megoldásához veterán és most aktív sportolókhoz intézett kérdésekkel lehetett a válaszokat megtudniuk, s helyesen beikszelni azokat.

ssc kép2

Jó volt látni, hogy egy-egy fiatal máris megigéződött az idős sportolók teljesítményétől. Így kézzelfoghatóvá vált a hatása az SSC Emléktár létrejöttének, melynek támogatói:

IMG_8205

A KÖ-SZI Központban a jelelő tolmácsolás mellett kivetített szinkronfeliratozás segítette azokat a résztvevőket, akik nem értik a jelnyelvet.

plakat_vegleges_jav3

Látszott, hogy a fiatalok, a fiatal családok – kisbabákkal, gyerekekkel -, az aktív korúak, s a nyugdíjas korosztály egyaránt lelkes részvevői az ilyen alkalmaknak.

Korocz Ágnes, a SINOSZ Fővárosi és Pest Megyei Szervezetének elnökének megnyitója után a SINOSZ elnöke, Kósa Ádám köszöntötte a rendezvény részvevőit, szereplőit majd adott interjúkat a média megjelent képviselőinek, s fotózkodott az SSC Emléktár standjánál is.

A programban néptáncosok, gyerekszínjátszók, bűvészmutatvány, felnőtt pantomimjáték mellett siket képző-, nép- , ipar-, s fotóművészek kiállítására és a művészek díjazására is sor került. A délután második felében az ifjúsági tagozat és az SSC Emléktár projekt bemutatkozott be.

Az eső a rendezvény végére alább hagyott, s így a KÖ-SZI előtti parkban a gyerekek lovagolhattak is. A nap meglepetése pedig egy hatalmas ünnepi torta volt.

Néhány pillanatkép a rendezvényről:

ssc kép3

Antalffy Yvette

Hozzászólások