Egy finom lekvár készítésébe avatjuk be az olvasókat – Ínyenc almalekvár citrommal, csokival. Hozzávalók: 1 kg lereszelt alma,0.5 kg zselésítő befőző cukor, 1 citrom, 1/2 csomag mézes fűszerkeverék,10 dkg étcsokoládé.

Elkészítése

A lereszelt almát levével együtt, a cukrot, a mézesfűszert és a felkarikázott (héjas) citromot (mag nélkül!) összekeverjük, s 5 percig főzzük. Akkor levesszük a tűzről. A csokoládét klopfolóval apró darabokra törjük, – nem baj, ha szabálytalanok, – s a kész lekvárba keverjük, de már nem forraljuk fel. Steril, tiszta üvegekbe töltjük, lekötjük a szokásos módon. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből 4 x 3 dl-es üveget lehet megtölteni. Palacsintába, hidegen megtölthető sütikbe, édességekbe való, mert nem sütésálló.

Mivel alma szinte minden évszakban kapható, ez a csemege szinte bármikor elkészülhet. A csoki itt-ott elolvad benne, ettől „cirmos” lesz, íze titokzatos: egyszer savanykás a citrom miatt, egyszer csokis, egyszer mézes. Gasztro–ajándéknak is kiváló, s „vésztartaléknak”: ha valaki kimaradt az ajándékozandók listájáról, kap egy szépen becsomagolt almalekvárt.

 

 Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 Fotó: Parádi Julianna

 

Hozzászólások