Egy különlegesen látványos koncertjét követően beszélgetek St. Martin előadóművésszel, zeneszerzővel terveiről, lemezeiről, tervezett kecskeméti előadásáról. Húsvét másnapján egy lélekemelő templomi koncerted volt. Éreztük, dallamokban átadtál mindent. Most kérlek, idézd fel néhány mondatban!

Ez alkalommal a budapesti Rózsafüzér Királynéja Plébániatemplomban köszönthettük a szép ünnepet azokkal a kedves érdeklődőkkel, akik húsvét másnapján eljöttek előadásunkra. A Fényszínház Jelenések c. produkciójával léptem fel vendégeimmel: fiammal, Szentmártoni Normannal és az Ének iskolája című TV műsorból megismert bájos és tehetséges kislánnyal, Tabatabai Nejad Flórával. Legszebb emlékeim között fogok erre az estre gondolni, mert újszerű volt, látványában, hangulatában, mindenféleképpen. Templomi lézerfényes koncert! Régen nem láttam ennyi átszellemült arcot, a meghatódottság könnyeitől csillogó szempárt! Azt hiszem, mindenkit megérintett ez az este! Számomra még külön élmény volt, hogy végre megint a fiammal léphettem fel, aki a Fővárosi Operettszínház tagjaként gyakran szerepel külföldön, így az együtt szereplések ritka és szép ajándékai az életemnek.


Talán nem tudja mindenki rólad, hogy verseket is írsz, a fotózás is régi szenvedélyed. Hogy van ennyi időd, energiád a zenélés, a zeneszerzés, a fellépések mellett?

Ez a trió „jól muzsikál” együtt: zene, vers, fotó – a versben a muzsika, lüktetés, a fotó az életből elcsípett, megörökített pillanatok, ami magyarázatként pont jó lehet egy zenei anyaghoz, és ami átfogja az egészet: a zene fenséges hatalma. Az alkotás időszaka nincs meghatározva. Az időmet próbálom én beosztani, a gyakorlás mellett szeretek más kedvelt művészeti ágakkal is foglalkozni.

2012-ben kiadott, tizenkilencedik: „Föld szélén, középen” című lemezedről azt mondtad, életed legjobb lemeze. Valóban csodálatosan szép! De aztán jöttek a következő albumok: „St.Martin megint. Húsz” címmel, majd pedig a St.Martin & Syrinx. Egyik jobb, mint a másik! Akkor hogy is van ez?

Minden alkalommal életem legjobb dalát szeretném megírni! Aztán jön a következő, és így tovább! A tizenkilencedik kiadványomon a hangszerek olyan összeállításban szerepeltek, amit addig még nem alkalmaztam. Ezért jelentettem ki, hogy életem legjobb lemeze! Azt követte a párja, hiszen folytattam az előbb említett metódust! Ezért lett a párja, vagy a párja cimborája! Nagyon egyszerű a dolog: Ezek pedig életem következő legjobb lemezei! A legutóbbinak külön érdekessége, hogy – bár szaxofon is megszólal rajta – , mégis itt a pánsípé a főszerep. Eddig valahogyan nem került sor arra, hogy karácsonyi dalt írjak. Nos, ezen van egy ilyen szerzeményem is: Flórikával énekeljük.

Idén tervezel-e újabb albumot kiadni? Vannak-e már kész, vagy születőben lévő új szerzeményeid?

Új dalok folyamatosan születnek. Szerzeményeim összefoglalásaként ezennel nem biztos, hogy a CD megszületik. Mondanivalóm mindig van, és ezt sokszor közölhetem a muzsikán keresztül. Ma már egy lemez létrejöttét megkérdőjelezzük, hivatott-e a megjelenésre? Lemezkiadás ma már elvétve, kevés darabszámmal van jelen nem csak a hazai piacon. Tehát leszűrve a következtetést, el kell gondolkodni azon, hogy a megfogalmazott zenei anyag milyen formában, milyen hanghordozón (CD, elektronikus letöltés, stb.) lásson napvilágot.


Milyen kiemelkedő eseményre készülsz a közeljövőben?

Idén július 26-án immáron huszonkettedik alkalommal kerül megrendezésre Aggteleken a Baradla-barlangbeli koncertem, erre készülök. A természet alkotta színpad e csodálatos környezetben adott, a látvány semmihez nem hasonlítható, az akusztika jobb nem is lehetne, nos… ezt mindenkinek hallani kell! A Szolnoki Szimfonikusok és a Szolnoki Bartók Kamarakórus kíséretében csendülnek fel új és a közönség által kikövetelt régi dalaim. Különleges lesz, szép lesz, jó lesz, hívok, várok mindenkit nagy szeretettel! Aki nem jön el, hiányozni fog!

A kecskeméti közönség már régóta hiányol. Ha jól emlékszem, utoljára 2010 februárjában léptél fel itt. Van valami különös oka annak, hogy úgy tűnik, kerülöd a „Hírös Város”-t?

Nos, ha rajtam múlna – úgy, mint néhány éve – szinte havonta tartanék előadást, akár klubszerűen is Kecskeméten. Nagyon szeretem ezt a várost, sok gyermekkori élményem van innen és a környékről. A világ változik, az emberek lehetőségei és szokásai alakulnak, én pedig próbálom formálni jó irányba a közízlést. Tapasztalataim azt mutatják, hogy Magyarországon egy ilyen lélekszámú városban évente egyszer érdemes egy nagy koncertet megszervezni. Mi ezt az elvet követjük. Terveim szerint az idén, 2014-ben, amennyiben nyáron nem kapunk zenekarommal külön meghívást, a közönség az év utolsó negyedében hallhat bennünket. Előadásunk szervezés alatt áll, ami várhatóan a Katona József Színházban jöhet létre.

Örömmel várunk a város bármely színpadára.

Kiadványaid közül több aranylemez lett, művészetedet különböző díjakkal – köztük eMeRTon-díj, az év hangszeres szólistája kategóriában, Aphelandra-díj, Regionális Príma-díj, Aranyharang-díj – ismerték el. Idén március 15-én pedig kiemelkedő zenei pályafutásod, valamint széleskörű karitatív és jótékonysági tevékenységed elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehetted át a Művészetek Palotájában, amelyhez szívből gratulálok!

Nagyon köszönöm! A lehetőséget is!

Kökény Éva

2014. április 28.

Hozzászólások