Az Impresszionista ritkaságok július 30-tól érkezik a hazai mozikba. A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat legújabb epizódja, amelyben ötven, a nagyközönség által sosem látott, magángyűjteményekből származó impresszionista remekmű tárul fel Monet, Cézanne, Renoir, Manet, Sysley, Caillebotte, Signac és Berthe Morisot alkotásaiból.

impresszionista ritkasagok

 

Hogy látták az impresszionisták a világot?
Milyen volt a kapcsolatuk az általuk megteremtett festőtechnikákkal, a színek, a fény és a formák világával, amelyek életre keltek ecsetvonásaik nyomán?

impresszionista ritkasagok

Milyen reakciókat váltott ki a munkásságuk?
Hogyan váltak mindössze pár év alatt kritikusok és a közönség által elutasított páriákból minden idők egyik legnépszerűbb művészeti irányzatának képviselőivé?

A művészet templomai: Az Impresszionista ritkaságok című olasz ismeretterjesztő film ezekre a kérdésekre keresi a választ. A mozgalom által elindított művészeti forradalom történetét meséli el ötven, a nyilvánosság elől korábban elzárva tartott, rendkívül értékes festményt bemutatva. Ezek 2019 októberétől a római Palazzo Bonaparte kiállításának részei.

Előzetes:

 

A film egy magával ragadó, különleges utazás az impresszionizmus korszakába és a stílusirányzat alkotóinak világába.

A nézőket a római Palazzo Bonaparte kiállítás két kurátora, Claire Durand-Ruel és Marianne Mathieu kalauzolja végig e kanyargós ösvényen. Felváltva csodálhatjuk a sorozatra jellemző részletgazdag felvételeken a festményeket. Meghallgathatunk szakértői elemzéseket történészektől, művészektől, a modern festészet és vizuális kultúra jelentős alakjaitól.

A kiállítás festményeit – Manet, Caillebotte, Renoir, Monet, Cézanne, Signac, Sisley és Berthe Morisot műveit –, az impresszionista mozgalom e különlegességeit egy-egy mélyreható elemzés mutatja be. Ezzel közelebb hozza a nézőkhöz alkotóikat.

„A kiállítás anyagát intim vallomásként kezeltük, hogy felfedhessük az impresszionisták titkát. A film készítése során igyekeztünk olyan tereket és háttereket létrehozni, melyek az eredeti helyszínek atmoszféráját idézik meg. Filmünk főszereplőivé így maguk a festmények váltak” – mesélt művészi koncepciójától Daniele Pini, a film rendezője.

A művészet templomai: Impresszionista ritkaságok július 30-től érkezik a hazai mozikba. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik. Emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Szombathelyen, Szolnokon, Kecskeméten is műsoron lesz. Magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A művészet templomai ismeretterjesztő mozifilm sorozat hat éve indult útjára a hazai art mozikban. Évente 4-5 új epizódja kerül országszerte a mozikba, amelyek az egyetemes művészet egy-egy kiemelkedő alkotóját, korszakát vagy jeles intézményét mutatják be.

A filmek sajátossága, hogy a szakértői narrációt a műalkotások látványos közeli felvételeivel vegyítik. Ezzel is elősegítik, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a mesterek életművébe és remekműveik szépségébe.

A sorozat korábbi, Leonardo, Caravaggio, Tintoretto, Monet, Klimt és Schiele, Van Gogh, Salvador Dalí, Bosch művészetét, valamint a Vatikáni Múzeum, az Uffizi-képtár, az Ermitázs és a Prado páratlan gyűjteményét bemutató részei továbbra is elérhetők egy-egy alkalommal a Várkert Bazár és az Art+ Cinema vetítésein. Ősztől további új bemutatókkal folytatódik a sorozat. Köztük Frida Kahlo művészetét, Peggy Guggenheim gyűjtőszenvedélyét, Modigliani, Botticelli és Raffaello életpályáját bemutató filmekkel.

impresszionista ritkasagok

A filmekről és a vetítésekről bővebben a sorozat Facebook oldalán olvasható információ.

A mozivetítések mellett 2020. tavaszától elérhető a sorozat online filmkölcsönzője is a Pannonia Entertainment honlapján. A webcímen, ahol már több mint húsz művészeti mozifilm elérhető otthoni megtekintésre magyar felirattal.

 

Korábbi hasonló filmajánlónk:

Vad erdők, vad bércek – Júliustól a mozikban a díjnyertes természetfilm

 

 

 

Hozzászólások