Az Így vagy tökéletes című filmmel kezdődik az idei nyári filmfesztivál. Közel egy hónap múlva, 2021. június 23-26. között, a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált.

igy vagy tokeletes

A hazai filmek új ünnepén három városban – Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban-, öt kategóriában, nyolc helyszínen 84 magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok. Szabadtéri vetítésekkel, filmpremierekkel, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várják az érdeklődőket.

A Magyar Mozgókép Fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik. A fesztivál ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A Magyar Mozgókép Fesztivál záróakkordjaként június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

Június 23-án az Így vagy tökéletes díszbemutatójával Veszprémben kezdődik a hazai filmek új ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál.

igy vagy tokeletes

Az Így vagy tökéletes című Varsics Péter romantikus vígjátékában többek között olyan nagyszerű színészeket láthat majd a közönség, mint Fekete Ernő, Béres Márta, Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza.

„Idén 120 éves a magyar film! Nagy öröm, hogy a jubileum évében indíthatjuk útjára ezt az új rendezvényt, mely a magyar film kulturális rangjához méltó ünnep lesz a közönségnek és a szakmának egyaránt. A korábbi filmszemlék és tévétalálkozók hagyományait folytatjuk, azzal az újítással, hogy minden műfajt egy fesztiválon ünneplünk.

Izgalmas választékkal és premierekkel várunk mindenkit. Őszintén köszönöm a magyar filmeseknek, hogy lelkes partnereink voltak az új rendezvény előkészítésében, és több mint 100 új alkotást beneveztek, így a Fesztivál a friss magyar filmtermés legjavát vonultathatja fel” – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Dr. Navracsics Tibor a Veszprém-Balaton 2023 – EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos elmondta:

„A távlati célunk Európa új kulturális-kreatív ipar régiójává válni, a filmet pedig ennek az ágazatnak az egyik legdinamikusabban fejlődő területének látjuk, így nem titkolt célunk, hogy a szakma találkozóhelyévé szeretnénk válni.”

Ismertette továbbá a fesztiválhelyszíneket: Veszprémben a Várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn peregnek majd a legújabb magyar filmek.

A Magyar Mozgókép Fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik, így minden bizonnyal a fesztivál egyik legemelkedettebb pillanata lesz Maár Gyula Déryné, hol van? című 1975-ös filmjének vetítése, melyben Törőcsik Mari alakítja Dérynét.

Muszatics Péter programigazgató bejelentette, hogy a fesztiválon 15 mozifilmet – ebből 4 premiert -, 5 tévéfilmet, 16 dokumentumfilmet – köztük 2 premiert -, 17 animációs filmet, 26 kisjátékfilmet és 5 moziklasszikust vetítenek.

Kiemelte, 50 éves az egyik legjobb magyar film, a Szindbád, melynek alkotói, Huszárik Zoltán rendező és a főszereplő Latinovits Zoltán 90 éve születtek.

A fesztivál a felújított kópia vetítésével, filmbevezetővel és a film utáni, diákok számára szervezett háttérbeszélgetéssel, egy Latinovitsról szóló kerekasztal beszélgetéssel és különleges gasztroprogramokkal tiszteleg a klasszikus előtt.

Hozzátette, hogy a Magyar Mozgókép Fesztivál programjának kialakításakor különösen nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a gazdag filmes felhozatal mellett sokszínű kiegészítő események gazdagítsák a kínálatot. Így a füredi Vaszary-villában szakmai és irodalmi program, a veszprémi Óváros téren pedig színházi előadás, beszélgetések és koncertek – többek között Anima Sound System és Fran Palermo Akusztik – várják majd a közönséget.

A fesztiválon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit június 9-étől a honlapon lehet megtenni. Az esemény záróakkordjaként június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

A Magyar Mozgókép Fesztivál facebookon, instagramon, MozgoképFesztivál honlapja

 

Hasonló cikkünk:

Június végén lesz a magyar mozgókép új ünnepe