A Honfoglaló adásai december 25-től indulnak, ezen a héten esténként 19.30-tól közismert emberek játszanak majd, ők mutatják be a játékszabályokat a nézőknek. Január 2-tól pedig minden hétköznap három hadvezér mérkőzik meg egymással Magyarország megyéiért a Duna Televízió vadonatúj vetélkedőjében. A műsor kvízmestere Szente Vajk lesz. De hogyan is lett Magyarország legnépszerűbb online kvízjátékából televíziós vetélkedő?


A Honfoglalóval a Duna Televízió egy ízig-vérig magyar vetélkedőt szeretett volna műsorra tűzni, nem pedig egy újabb licenszműsort. Egy olyan szellemes és minőségi vetélkedőt, ahol a tudás valóban számít. A Honfoglaló televíziós formátumra való átültetésének ötlete tíz éve merült fel. Az ötlet nem a fiókban pihent, a műsorkészítők ez alatt az idő alatt is dolgoztak rajta. Az alkotók szerették volna a játék minden fontos eredeti vívmányát megtartani: a fordulókat, a támadási stílust, az alap játékszabályokat, de új, izgalmas elemekkel is kiegészítették a játékmenetet. Természetesen vannak különbségek: a netes Honfoglalóban 10 másodpercük van a játékosoknak arra, hogy elolvassák, megértsék és meg is válaszolják a kérdést. A műsorban annyival könnyebb dolguk van, hogy végighallgathatják a teljes kérdést, és utána indul a 12 másodperces óra.


A műsorkészítők azt tartották a legnagyobb kihívásnak a formátum kialakításakor, hogy nézők számára is izgalmassá tegyék a műsort, hiszen aki a neten Honfoglalózik, az aktív résztvevője a történéseknek, míg a műsorban csak három játékos van. Ezt segíti a látványos vizuális világ és a műsor pörgős tempója, ami azokat a nézőket is lebilincseli majd, akik először találkoznak a Honfoglalóval. Az adás során pörögnek az események: mindig történik valami a képernyőn. Támadások, kérdések, akciók követik egymást. A televíziós vetélkedők vezérlését általában egyetlen számítógépes csapat irányítja, és egy hálózatról működik a rendszer a kérdésektől kezdve a grafikákig, a Honfoglaló esetében két rendszer fut: az eredeti Honfoglaló játékszoftver módosított változata, amelyet Bihari Attila csapata készített, valamint a grafikákat és a kérdés-adatbázist kezelő program.

Az online Honfoglalóban óránként 200 000 kérdés hangzik el, szerencsére a műsorban más nagyságrendben mozog a feladványok száma. A műsorkészítők tizenkét fős kérdésírói csoportja kifejezetten törekszik arra, hogy egyedi kérdés-adatbázist készítsen a televíziós műsorhoz. Az első felvételeknek 800 kérdéssel kezdtek neki, egy adás alatt legkevesebb 19, de legtöbb 50 feladvány hangozhat el.


Természetesen a nyeremény is fontos része a kvízműsoroknak: akinek a tudása lehetővé teszi azt, hogy bejusson a bajnokok hetére, milliókért küzdhet. Egy bajnoki adásban akár 6-7 millió forintot is lehet nyerni.
A formátum iránt nemzetközi érdeklődés is van, ami nem is csoda, hiszen tizenöt nyelven játsszák napi szinten a Honfoglalót, így máshol is ugyanolyan jól működhet a televíziós változat.

A Honfoglaló első különkiadását december 25-én 19.30-tól láthatják a Duna Televízió nézői. Aki játékosként szeretné próbára tenni tudását, a mediaklikk.hu/honfoglalo címen jelentkezhet.

Forrás: MTVA Sajtóosztály

Fotó: Sárosi Zoltán, Bara Szilvia

 

Hozzászólások