A CédrusNet program újabb tartalommal bővíti a kecskeméti idősödő korosztály életminőségének lehetőségeit. Időslátogató képzést indítanak, s a résztvevők a tanfolyam befejezése után nagyon hasznos segítséget tudnak nyújtani majd az idős rászorulóknak.

Az erről szóló sajtótájékoztatón Sárközy Erika, a program szakmai vezetője elmondta, hogy Kecskeméten 8000 háztartásban él idős ember, sokan egyedül vannak. Az új típusú szolgáltatás az olyan idős embereknek jelenthet majd segítséget, akik képesek az önálló életre, de szükségük van kisebb támogatásra a mindennapokban.

A programot egy felmérés előzte meg, amelyből kiderült, hogy az időseknek elsősorban lelki támaszra, emberi odafigyelésre és beszélgetésre van a legnagyobb szükségük. Természetesen a bevásárlást, a gyógyszerek kiváltását és sok más gondot is levehetnek a vállukról a segítők. A sajtótájékoztatón kiemelték, az időslátogató nem gondozó, betegápoló. A tanfolyam nem jogosít egészségügyi gondozásra, csak a távol levő vagy elfoglalt családtagok gondoskodását, törődését igyekszik pótolni.

Szemereyné Pataki Klaudia a szolgáltatás bevezetésével kapcsolatos sajtótájékoztatón kiemelte, a Cédrusnet egy olyan programcsomagot állított össze, amelynek egyre nagyobb az érdeklődő tábora, egyre több helyre jut el a városban. Ezzel az új szolgáltatásukkal pedig nagyon komoly segítséget nyújtanak az idősödő korosztály számára.

Viszonylag rövid idő alatt több mint negyvenen jelentkeztek a képzésre, akik között találunk szociális gondozókat, szociálpedagógusokat, nyugdíjba készülőket, nevelőszülőket, de tanár, üzemmérnök, könyvelő, szociális munkás is jelentkezett a felhívásra.

A tananyagban szerepelnek pszichológiai ismeretek, etika, az idősgondozást segítő eszközök megismerése. A képzés résztvevőit felkészítik a napi rutinszerű feladatok elvégzésére, sőt váratlan eseményekre való reagálásra is. Még az okostelefon és internet használata is része a képzésnek.

Egy nappal a sajtótájékoztató után, május 18-án már el is startolt az Időslátogató képzés a kecskeméti CédrusNet programján belül! A kezdőcsapat, a jelentkező 40 főből 20 lelkes jelentkező már a Kápolna utcai gesztenyefák alatt a csoportfotót készítette reggel 9-kor, hiszen elkezdődött a 60 órás tanfolyam.

Miről szóltak az első órák? Címszavakban: az idősödő Kecskemét, szerepek és feladatok, a szociális ellátás rendszere, jogosultságok és igények, a CédrusNet missziója… Az előadók: Csonka Imre, a Társadalompolitikai osztály vezetője, Nagyné Fekete Julianna, az Idősgondozó Szolgálat vezetője, Szenyeiné Tóth Anikó, a helyettese és Sárközy Erika, a CédrusNet program vezetője. (Ő a csoportkép készítője is.)

Gratulálunk a szervezőknek ehhez a nagyszerű lehetőséghez! Most már csak el kell jutnia a lehetőség hírének az érintettekhez: az idős emberekhez és családtagjaikhoz, hogy észrevegyék a feléjük kinyújtott kezet, és éljenek a segítséggel. Ez a média felelőssége is, hogy eljusson sokakhoz a jó hír. Nos, a Montázsmagazinon nem múlik, mi szétkürtöljük a nagyvilágban: SEGÍTHET AZ IDŐSLÁTOGATÓ!

Információ: 6000 Kecskemét, Kápolna u. 24.

E-mail: kapcsolat@cedrusnet.hu
Telefon: (70) 618 1878