2015-ben immár huszadik alkalommal lesz Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál az Egri Várban. Az augusztus 14-16-i hétvégén az évfordulóhoz illő színes programkínálat, számos egyedi tárlatvezetés és a közkedvelt, már nélkülözhetetlennek számító OSTROM várja a kalandra vágyó látogatókat.

vegvari_vigassagok2015

Az ünnepi eseménylistát még felsorolni is nehéz, hiszen a vigasságok délelőtt tíztől egészen sötétedésig követik egymást. A széles kínálatból mindenki érdeklődése szerint, kedvére válogathat.

Mindent a kéznek! – a gyermekekhez szól a történelmi játszóházak és műhelyek felhívása, ahol népi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és stratégiai küldetések teljesítésével várják a kicsiket és nagyokat. A múltat keleti mesemondók, régi hangszerek és sok-sok korhű vitéz segítségével elevenítik fel.

A Végvári Vigasságok várva várt mozzanata vélhetően idén is az OSTROM lesz, mely az ország különböző pontjairól érkező hagyományőrző csapatoknak köszönhetően valósul meg. Lesz tüzérségi bemutató, csata, viadal és győzelem!

A kalandok mellett a szakmai tapasztalatokra vágyókról sem feledkeztek meg a programszervezők. Idén nemcsak a kiállítások köre nőtt, hanem a tárlatvezetések is sokszínűbbek lettek, melyek során megismerhetjük az Egri Vár történetét, a korabeli fegyvereket, valamint a hagyományos lakodalmi süteményeket. A Gárdonyi-ház kapuján belépők közelebb kerülnek Eger nagy írójához, miközben a Börtönkiállításon arra is fény derül, hogy boszorkányok igenis léteztek.

És ha mindez még nem lenne elég, akkor jönnek a kísérőprogramok: állatsimogató, pónilovaglás, „Várles” és kincskeresés. A várlátogatók továbbra is részt vehetnek az Egri Csillagok túrán, ahol a regényből jól ismert helyszíneket járják végig. A gasztronómiai élményekről a különböző korok konyháit felidéző látványkonyha és finom magyar borok gondoskodnak.

Az évforduló pedig mit sem érne szülinapi torta, tűzijáték és az elmúlt éveket megidéző fotókiállítás nélkül.

A részletes program itt olvasható.

Vár az élmény!
Eger a te történeted, idén is!

Forrás: Ypsylon Média