Végre egy humoros és ötletes animációs film érkezett a mozikba.

Az utóbbi időben a moziba látogatók nem voltak annyira elkényeztetve az animációs mesék terén. Persze mindig akadt néhány, de egyik sem bizonyult különösebben emlékezetesnek. A minél nagyobb bevétel reményében a sokadik bőrt is lehúzták az olyan mesékről, mint a Madagaszkár vagy a Jégkorszak. A nézők többsége már lassan nem is tudja követni, hogy melyikből hányadik résznél járnak, nem is beszélve a Shrekről, amelynek számos folytatása mellett már az egyes karakterek spin-offjait is elkezdték gyártani, elsőként Csizmás Kandúr kapta meg a maga önálló kalandját. Voltak persze egyéb mesék is, mint például az ígéretesnek tűnő Merida, a bátor, ami sajnos szintén nem váltotta be a hozzáfűzött nagy reményeket.


Az összes híres szö
rny felsorakozik a mozivásznon

A Hotel Translyvania előzetesét első ízben még hónapokkal ezelőtt láttam a barátaimmal, és annyira tetszett nekünk, hogy elhatároztuk, egész biztosan elmegyünk rá, ha végre mozikba kerül. A trailer-ből nagyjából ki is derült a történet: Drakula gróf egy világtól elzárt helyen álló hotelt tart fenn a szörnyek részére.  Frankenstein, a Múmia, a Farkasember, a Jeti, a Láthatatlan ember és hasonszőrű társaik mind ide járnak, hogy kipihenhessék magukat. Itt nyugtuk van az emberektől, akik megkeserítik az életüket. Nem várt probléma lép azonban fel, mikor odatéved egy fiatal srác, akit nem rettent meg, hogy egy szörnyetegekkel teli kastélyba csöppent. Mikor megpillantja Drakula csinos lányát, azonnal megtetszenek egymásnak, a gróf pedig tanácstalan, hogy mi tévő is legyen.
Ha az előzetes tele van viccekkel és komikus szituációkkal, az ember mindig fél, hogy az alatt a pár perc alatt az összes jó poént elpuffogtatják előtte. Szerencsére a Hotel Translyvania esetében nem ez a helyzet. Bőven marad még viccekből a filmre is, a közönségnek folyamatosan van min nevetnie. Az ötletességért, a kreativitásért és a humorért csak dicséret illeti az alkotókat.
Maga a történet nem túl eredeti, a klasszikus Rómeó és Júlia motívumra épül, habár itt nem két ellenséges család, hanem a szörnyek (első sorban a vámpírok) és az emberek állnak szembe egymással. Nem kell megijedni, egyáltalán nincs benne semmi Twilightos, sőt, egy pár másodperces jelenet erejéig a Hotel Transylvania még gúnyosan „be is szól” a csöpögős vámpírromantikának. (Ez egyébként a film egyik legjobb poénja.) Itt persze nem lesz semmiféle tragédia, mint Shakespeare-nél, de még a vérét sem szívják ki senkinek, mint a Twilightban. Győz a szerelem, és még Drakula is rájön, hogy nem minden ember olyan gonosz, mint amilyennek ő hitte.

Híres színészek adták a hangjukat a produkcióhoz

Magyarországon – ahogy minden animációs film esetében – szinkronosan vetítik a mesét a mozik. Az eredeti verzióban híres hollywoodi sztárok kölcsönözték a hangjukat a karaktereknek, Drakulának például Adam Sandler. Ha kicsit gonoszak akarunk lenni, azt mondhatjuk, hogy hosszú idő óta ez volt Sandler első olyan filmje, ami nem lett teljességgel vállalhatatlan. Egy animációs filmmel persze nehezen lehet mellényúlni, szinkronizálásuk általában hálás feladat a színészeknek. A Hotel Transylvania pláne az. A színészek és a közönség is jól jár vele: kedves, szórakoztató és nagyon vicces.

 

Weninger Andrea

Hozzászólások