Mindenki arra vágyik, ha alvásra kerül a sor, hogy megtalálja a számára ideális matracot. Hiszen a pihentető alvás a nyugodt, stresszmentes napok alapvető követelménye, amely mindenkit megillet. Egy rosszul megválasztott vagy éppen rossz minőségű matracon az alvás kínszenvedés. Derékfájás, rosszkedv, nyugtalanság, ingerlékenység? Mind a kényelmetlen, rossz alvás velejárói, melyek igazán meg tudják kínozni az embereket.

A rossz matrac

Manapság annyi stressz éri az embert, hogy semmi szükség még a kialvatlanságból adódó feszültségre is. Éppen ezért nagyon figyeljünk arra, hogy lehetőség szerint aludjunk eleget, azaz minden nap 22-06 óráig pihenjen a szervezetünk. Persze az is előfordulhat, hogy ennél még többet is alszunk, de mivel nem jó a matrac, mégsem érezzük kipihentnek magunkat. Ilyenkor felüti a fejét a hátfájás, az ingerlékenység, a koncentrációzavar, ami az esetek jelentős részében munkahelyi problémákhoz is vezethet.

Milyen az igazán kényelmes matrac?

Ahogy minden ember különbözik egymástól, ebből kifolyólag a szükségletek, kényelmi funkciók is mások. Így nem meglepő, hogy matracban is egészen más lehet a kényelmes, mint mondjuk a család más tagjainak, sőt, mint a társunknak is. Amikor matracot választunk, vannak szempontok, amiket mindenképp szem előtt kell tartani. Ezek többek között:

● a jellemző alvási pozíció, azaz ahogy kényelmesen pihenünk (háton, oldalt, hason, stb.),
● az ideális keménység (pl. fájós derékhoz nem jó a túl puha matrac), ami a legkényelmesebb alvást nyújtja,
● esetleges allergia vagy más betegségek,
● és persze az, hogy mi az ideális a testsúlyunkhoz, illetve a magasságunkhoz.

Habmatrac? Rugós? Latex? Ne vesszünk el a kínálatban!

Hogy kinek melyik a jó, az meglehetősen szubjektív. A fentiek mindegyikének megvannak a maguk előnyei és hátrányai egyaránt.

A rugós matracok ismertek régebbről, nagyon sokáig csak azokat használták minden téren, ha matracokra került a sor. Ma már kevésbé népszerűek, mert nem ez jelenti a legegészségesebb megoldást az igazán pihentető alvásra. Talán pont emiatt kaptak egyre nagyobb teret a latex matracok.

Máig tartják magukat a latex matracok, hiszen jóval praktikusabbak, mint a korábbi, rugós variációk, de azért légáteresztés szempontjából még van hova fejlődniük. Nagyon népszerűek még a kókusz-latex matracok is, amik kisgyermekeknél ideálisan kemény fekvőfelületet biztosítanak, de felnőtteknél nem biztos, hogy a legkényelmesebb választás.

Végül pedig a habmatracok vannak most feltörekvő félben, amik közül jelenleg a hideghab vezeti a palettát. Fontos, hogy vásárlás előtt tájékozódjunk, mert minél sűrűbb a matrac, annál tartósabb és strapabíróbb. A legnépszerűbb hideghab matracok a memóriahabos változatok.

Érdemes körülnézni a Nonstop Bútor matrac kínálatában is, számos kedvezménnyel várják a vásárlókat!