A Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karán a Hírös Szabadegyetem keretében előadást tartottak Tények és tévhitek a testedzésben címmel december hó 5-én. Az előadó Dr. Szatmári Zoltán főiskolai tanár, a sportközpont vezetője volt.

A tanár úr elmondta, hogy megfelelő életmód mellett elméletileg akár 120 évig is élhetnénk, de az egészségben töltött élettartam növelése lenne a legfontosabb. Japánban a legmagasabb a 100 évet megért emberek aránya, ami az életmódjuknak, ezen belül is a mindennapi sportnak köszönhető.

A civilizáció kényelmessé tesz minket, elnyomja az ösztöneinket, hiszen az ember nem állandó ülésre született. Képekkel szemléltette, hogy az állandó mozgástól az állandó ülésig jutottunk el, ami nagyon egészségtelen, a mozgás lételemünk, tehát biológiai létünk vesztésre áll. Az ülő életmód az alattomos gyilkos. Földünket „háziasított emberek” lakják, akiknek ráadásul magas a kalória bevitelük.

Az egészséges életmód szempontjából fontos a jókedv, a mindennapi nevetés, a gyermekek még gyakorolják ezt, de fokozatosan leszokunk róla. A kutatók fontos terhelés élettani vizsgálatokat végeztek. Megállapították, hogy megfelelő, fokozatos terhelés mellett a 80 éves ember is képes lenne a saját testsúlyával megegyező súlyokkal edzeni. Lényeges, hogy a feladat kihívás legyen!

Intenzitás tekintetében három csoportra oszthatjuk a testedzőket:
1.) Rekreációs testedzés: a szinten tartáshoz, az egészség-megőrzéshez szükséges állapot
2.) A sportolók szintje
3.) A túledzés, amit a sport fanatikusai végeznek. Ez káros, mert kopásokhoz, reumatológiai problémákhoz, tartós, élethosszig tartó fájdalmakhoz vezethet.

Mindenkinek meg kell találnia az állapotának, életkorának, céljainak megfelelő terhelést, amihez szakember igénybevétele ajánlott. A WHO meghatározása szerint az egészség magában foglalja a testi, lelki, érzelmi, szociális jólétet.

Végül Szatmári doktor elmondta, hogy a városok forgalmas útjain végzett futásnak, kerékpározásnak több a kára, mint a haszna. Fontos a természetben végzett mozgás. Továbbá lényeges a szakkifejezések helyes használata, hiszen e nélkül nem hiteles az ember. A program végén közölték, hogy a szabadegyetem a jövő évben is folytatódik.

 

Szitásné Nagy Ágnes

 

 

Hozzászólások