Az utóbbi időben a megyénk egyes településein, illetve Kecskeméten megnövekedett a Hepatitis A (vírusos májgyulladás) megbetegedések száma.

hepatitis1

Mind a hatóságok, mind a megbetegedések szempontjából érintett intézmények, valamint azok az oktatási-, nevelési-, és gyermek intézmények is ahol nem fordult elő megbetegedés, valamint Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata megtették és megteszik a szükséges intézkedéseket.

Néhány általános információ:

Kecskemét város lakói között augusztus közepétől egyre nagyobb számban fordulnak elő vírus hepatitis megbetegedések. Megyénk hepatitis járványügyi helyzete több mint két évtizede kimagaslóan kedvező volt, megbetegedést csak igen ritkán észleltek területünkön. Ezen kedvező jelenség azonban együtt járt azzal a nem kívánatos következménnyel, hogy közben a felnövő új nemzedéknek nem volt alkalma találkozni a betegség kórokozójával, így az általános fogékonyság megnőtt.

Mi okozza a betegséget?

A fertőző májgyulladás egyik kórokozója a HEPATITIS A VÍRUS, mely emberi érintkezéssel, piszkos kézzel, vagy a szennyezett étellel-itallal terjed. Betegségük elején, székletükkel ürítik a fertőzöttek a vírust.

hepatitis3

Betegség:

Hirtelen kezdet néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Néhány nap elteltével étvágycsökkenés, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi. A tünetek 2-3 hét múlva megszűnnek, de a lábadozás 2-3 hónapig is eltarthat.
A gyermekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, enyhe betegségük alatt is vírusürítők, melynek a fertőzés átadásában jelentős szerepe van!

A megelőzés lehetőségei:

–    személyi higiénés magatartás (kézmosás fontossága)
–    védőoltás
A kézmosásnak, kézfertőtlenítésnek, különösen ételkészítés, étkezés előtt, WC használata után fontos szerepe van a betegség megelőzésében. Amennyiben fertőző májgyulladásban szenvedő beteg van a családban, közforgalomban kapható vírusölő hatással is rendelkező, OTH engedéllyel ellátott kézfertőtlenítő használata szükséges, a használati utasítás szerint. A Hepatitis A ellen többféle oltóanyag van forgalomban. A betegek környezetében megbetegedési veszély elhárítása céljából térítésmentesen biztosítjuk az oltóanyagot.

hepatitis4

Kecskemét városban előfordult megbetegedések kapcsán a bejelentést követően a Népegészségügyi Intézet szakemberei a családban és az érintett közösségekben járványügyi vizsgálatot végeztek és végeznek. Előírás szerint a beteg környezetében veszélyeztetett személyek számára a megfelelő oltóanyagot térítésmentesen biztosítják, és segítenek megszervezni a védőoltások leggyorsabb lebonyolítását. A fertőzés tovaterjedését a megfelelő és fokozott higiénés rendszabályok betartatásával kívánjuk biztosítani, melyet a járványügyi vizsgálat során ismertetünk, és hangsúlyozunk.

A megbetegedettek környezetében, az érintett oktatási intézményekben az étkeztetést és takarítást biztosító vállalatok megfelelő szakmai felvilágosítása megtörtént, a fertőtlenítés fontosságát is hangsúlyozva. A megfelelő fertőtlenítő szerek biztosítását, és használatát illetően a Népegészségügyi Intézet és az Élelmiszer ellenőrző hatóság folyamatos ellenőrzéseket végez.

hepatitis5

A Kecskeméti Járási Intézet illetékességi területén, így Kecskemét városban is, minden oktatási-, nevelési intézmény, óvoda vezetője részére tájékoztató anyagot juttattunk ki a megbetegedéssel és annak megelőzésével kapcsolatosan, továbbá felkértük az iskolai védőnőket, hogy a gyermekek és az intézményben dolgozók részére felvilágosítást tartsanak a témával kapcsolatosan. Az alapellátást végző orvosok figyelmét felhívtuk a megbetegedések halmozódására, a jelentési fegyelem fokozott betartására.

A hepatitis A megbetegedés a higiénés rendszabályok fokozott betartásával megelőzhető. Intézkedéseink során kiemelten kezeljük a felvilágosítást mind az otthoni, mind az intézmény keretei között.
Az eseményekkel kapcsolatosan folyamatosan együttműködünk felettes szerveinkkel, a társhatóságokkal, és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatával.

Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

Hozzászólások