Most én maradtam a fiúkkal. Egy kisbéri ház emeletén ülök, és csak azért nincs teljes csend körülöttem, mert odakint szakad az eső.
Napok óta vártam és készültem ezekre a pillanatokra, tudatosan választottam idén az elmélkedés ezen formáját. Utoljára öt éve fordult elő, hogy nem Káposztásmegyeren tartózkodtam ilyenkor. 2008-ban Medjugorjéban jártam végig a krizevaci keresztutat, mellettem feleségemmel és két barátunkkal, szívemben családommal, rokonaimmal, barátaimmal.

Nagyszombat este a Mel Gibson – féle Passiót néztük szállásunkon, de akkora vihar tombolt, hogy elment az áram, ezért a fűtésünknek is lőttek éjszakára, így nehezebb volt vasárnap hallelújával indulnunk.

Most is hasonlóan érzem magamat. Mára virradóra ugyanis meghalt egy 35 éves, 3 gyermekes családapa. Csabit a Mindszenty József Politikai Kollégiumban ismertem meg, a Lakitelek Népfőiskolán, tíz évvel ezelőtt, a feleségét, Esztert pedig katolikus közösségünkben, még gyerekkoromban.

Kedden kaptam a hírt, hogy életveszélyes állapotba került. Később azt is megtudtam, hogy melyik kórházban és milyen okból küzdenek érte az orvosok, de addigra összeomlott a keringése. Csoda kellett volna gyógyulásához, melyben én mindvégig hittem.

Mindszentys társaimnak is ezt írtam levelezőlistánkon, ma mégis a halálhírt kellett velük közölnöm. Amikor egyikük felhívott azzal, hogy bevégeztetett, olyan lettem, mint akit fejbe vertek. Megszólalni sem tudtam, feleslegesnek és üresnek éreztem a szavakat. Némi kóválygást követően betértem a templomba, ahol megnyugvást találtam. Éreztem, hogy Isten képes arra, hogy az Ő dimenziójából láttassa velünk a földi eseményeket, ami egyfajta felülemelkedést jelent számunkra.

                                                     

Ami engem illet, nem ismerem a teljes történetet, mégis hiszek. Hiszek, mert ez visz előre, ez emel fel. Időközben megszólaltak a harangok – mi ez, ha nem égi egybecsengés?

Hiszem, hogy Jézus feltámadt, és remélem, hogy színe előtt találkozom Csabival is.

Kisbér, 2013. március 30, Nagyszombat.

Hozzászólások