Madrid belvárosában mutatja be 25 remekművét, mások mellett El Greco, Leonardo, Raffaello és Munkácsy műveinek pontos reprodukcióit Art on the Street from Budapest címmel óriásmolinókon a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria.

Munkácsy Mihály Liszt Ferenc arcképe című festményének másolata. MTI fotó: Bruzák Noémi


A belvárosi Plaza de Colónon, a Nemzeti Könyvtár szomszédságában, a Prado Múzeum közelében látható kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a két éve újraegyesített múzeumok gazdag gyűjteményére, az ott őrzött magyar és nemzetközi, európai rangú alkotásokra – mondta el a csütörtöki megnyitón
Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum és az MNG főigazgatója hangsúlyozta: a két intézmény most Európa egyik legfontosabb kulturális fővárosában mutatkozhat be. “Kevesen tudják, hogy Budapesten őrizzük a Spanyolországon kívüli talán legfontosabb spanyol festészeti gyűjteményt, ebből hoztuk most el fontos spanyol, de más európai és magyar mesterek munkáit is” – közölte a főigazgató, aki kifejezte reményét: a szabadtéri tárlat sok ezres közönségéből nem kevesen Budapestre is ellátogatnak majd. Mint közölte, a kiállításhoz okostelefonos alkalmazás is készült nyereményjátékkal, így egy szerencsés spanyol felhasználó budapesti utazást nyerhet.

Idősebb Lucas Cranach “Salome Keresztelő Szent János fejével” című festményének másolata. MTI fotó: Bruzák Noémi


Helena  Herrero, a kiállítást támogató Hewlett Packard spanyolországi elnöke elmondta: a vállalatuk által kifejlesztett, pixelmentes időjárás- és rongálásálló technológia lehetővé tette, hogy a 25 festmény három méter magas molinókon, összesen nyolc installáción kerüljön ki a Plaza de Colónra.

Tavaly ősszel már Barcelona tengerparti sétányán is találkozhatott sok százezer helyi lakos és turista a két magyar múzeum kincseivel, Leonardo, Raffaello, Barend van Orley, id. Lucas Cranach, Bronzino, El Greco, Velázquez, Goya, Manet, Gauguin, Franz von Stuck és Schiele, valamint M.S. mester, Bogdány Jakab, Szinyei Merse, Benczúr Gyula, Székely Bertalan, Munkácsy, Ferenczy, Csontváry, Márffy, Bortnyik és Kondor Béla festményeinek reprodukcióival.

MTI Fotó: Bruzák Noémi


A festményeket az installációk belső oldalain eredeti méretben lehet megtekinteni – kivéve azokat a műveket, amelyek mérete meghaladja az oldalfalét -, háromnyelvű képleírással. Az installációk külső oldalain a belül megtekinthető festmények egy-egy érdekes részlete látható kinagyítva.

A nagyszabású szabadtéri kiállítás Madridban augusztus 9-ig lesz látható, majd a tervek szerint jövőre Németországban mutatkozik be.

Fotók és szöveg: MTI

2014. július 18.

Hozzászólások