Nagybátyám egy nagy csokor mángolddal állított be egyik szombaton a piacról jövet. A család most látott először ilyet. Én már többször dolgoztam belőle, főzeléknek, töltött húsok bundájának, salátának felhasználva. De most úgy gondoltam, legyen egy kis qiuche.


A francia-német határról származó rétegelt lepényféleség a quiche. Sós és édes változatait a világban mindenhol készítik.

A tésztát készítettem el először.

A tészta:

  • 30 dkg lisztet
  • 25 dkg vajat
  • 1 mk. sót
  • összegyúrtam, majd
  • 6 evőkanál vízzel afféle omlós/vajas tészta lett belőle.
  • Fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tettem.
  • 3-4 milliméteresre nyújtottam.

A mángoldos-juhtúrós réteg:

  • 2 fej hagymát fél-karikára,
  • 3 gerezd fokhagymát apróra vágva
  • a nagy csokor mángoldot felcsíkozva
  • olivaolajon, sóval borssal összepirítottam, majd

  • 30 dkg juhtúróval összefőztem.
  • 2 szál újhagymát nyersen rákarikáztam.


A tejszínes öntet:

  • 3 dl tejszínt
  • 3 egész tojással egyneművé kevertem (fűszerezés nélkül, hiszen a juhtúró maga is elég sós).


A kis quiche összeállítása:

A tortaformába beletettem a tésztát, rá mángoldos-juhtúrós réteget, leöntöttem egyenletesen a tejszínes öntettel, majd 20 dkg reszelt sajttal megszórtam. A tésztának kis peremet hagyva körbevágtam.



Előmelegített, 180 fokos sütőben egy órán át sütöttem.

A tányéron hideg kapros tejföllel öntöttem le.



Előételnek, egytálételnek, s így tortaformában “férfitortának” is jó.

S hogy semmi ne menjen pocsékba, a széléből megmaradt tésztából szezámmaggal megszórt, sajttal-kolbásszal töltött bejglit rittyentettem.


Forrás: VassÁkosRecept-Blog

2014. július 23.

Hozzászólások