Manapság már rengeteg kerékpár közül választhatunk. Annak függvényében, hogy ki milyen célra szánja, érdemes a fajták közül válogatni, de bármelyik típust is válasszuk, az egyik legfontosabb dolog a kerékpárválasztás esetén az, hogy a bringa mérete mindenképpen megfelelő legyen.

kerekpar
Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a kerékpár választásakor?

A kerékpárok rendszeres használata rendkívül jót tesz nem csak az embernek, de a világnak is. Érdemes az autózás helyett gyakran bringára váltani, akár egész családdal, mert nem csak a környezetet kíméljük ezzel, hanem saját testünk egészségéért és fittségéért is rendkívül sokat tehetünk ezzel a hétköznapokba épített tevékenységgel.

A kerékpározás tehát rendkívül sok előnnyel jár, de ahhoz, hogy hosszan kényelmes és biztonságos legyen, nagyon fontos a megfelelő kerékpártípus, illetve vázméret kiválasztása. Hogyan érdemes a legjobb választás meghozatalához hozzákezdeni?

A bringa típusával kapcsolatban nem nagyon szoktak kérdések lenni, hiszen az alapján, hogy leginkább mire szeretnénk használni a bringát, szinte adott is az, hogy milyen jellegűt fogunk választani. Az egyéni preferenciák is jórészt adottak, így a típus kiválasztásán jó eséllyel könnyebben túljutunk. Segítségként érdemes megnézni a Kerekparom.hu: Kerékpár Webshop kerékpárjait is, ugyanis rengeteg segítséget kaphatunk az oldalon a döntéshez.

A kerékpár méretét tekintve már kicsit komplikáltabb annak megállapítása, hogy melyik vázra essen a választásunk, azonban az erre vonatkozó leírások sokat segíthetnek.

Segítség, milyen méretű váz lesz nekem kényelmes?

A fellelhető táblázatok nagyon sokat tudnak abban segíteni, hogy megállapítsuk, mi az a vázméret, ami megfelelő lesz számunkra. Legyen szó akár női vagy férfi bicajról, kerékpártípusonként találhatunk összefoglaló adattáblázatokat, melyek szépen leírják és elmagyarázzák, hogy melyik méret tökéletes a számunkra. A táblázatok egy része a testmagasság alapján számol, de van, amelyik más adatok alapján, így a láb belső hosszméretét veszi alapul. Ha eszerint számolunk, akkor a kiszámolás menete a következő: vállszéles terpeszállásban meg kell mérni a láb belső hosszát, vagyis a lágyék és a talaj közötti távolságot, majd ezt a számot meg kell szorozni – mountain bike esetén 0,57-tel, országúti kerékpárnál 0,66-tal, túra- és fitneszkerékpárnál 0,67-tel!

Nem csak a vázméret, a kerékméret is meghatározó. A mai kínálatban már rendkívül sok méretben kaphatóak, de a kerékméret esetén az is meghatározó, hogy milyen típusú bicajt választottunk. Manapság egyre elterjedtebbek a 29”-os kerekek az MTB kerékpárok körében, de funkcióját tekintve a 26” és 28”-os kerekekkel is gyakran találkozhatunk. Túrázás esetén a 28”-os kerékméret a legelterjedtebb.

A kerékpárok vásárlásánál nem érdemes megspórolni az időt, fektessünk kellő figyelmet arra, hogy melyiket és milyen méretben választjuk! A bringa hosszú távú használata során meg fogjuk köszönni magunknak azt, hogy időt áldoztunk a kérdés körbejárására.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások