A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál egyik legnépszerűbb kísérőprogramja idén is a Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál volt, melyet 28. alkalommal rendezett meg városunkban a Kecskeméti Jazz Alapítvány. A fesztivál házigazdái huszonnyolcadszorra is a Bohém Ragtime Jazz Band tagjai voltak, élükön dr. Ittzés Tamás “főbohém”-mel. Ilyen vélemények terjednek róluk a világban: “Valószínűleg a világ legsokoldalúbb jazzbandje” vagy “a neurotikus fél világnak orvosilag kellene őket felírni” (Matisz László, Gramofon).

Ettől az évtől kezdve a Bohém Fesztiválnak minden évben egyetlen ország a vendége. Idén (a magyarok mellett) olasz zenészeket hívtak meg a fesztivál szervezői. A fellépők voltak: Luca Filastro (Olaszország) & Bohém Ragtime Jazz Band, Mauro L. Porro Quartet (Olaszország), Szalóky Classic Jazz Sunday, Vintage Dolls.

A 28. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál nyitókoncertjén, 2019. márc. 29-én, pénteken este Kecskeméten a Hírös Agórában két zseniális zenész, az olasz Mauro Porro és a magyar Szalóky Béla kvartettjei lépnek fel. 

Mauro Porro fiatal milánói zenész, elsősorban stride zongorista, de saxofonon is játszik, klarinétozik, néha trombitál vagy dobol. Emellett fantasztikusan hangszerel más zenekarok számára is. A klasszikus jazz legnagyobb tehetségei között tartják számon, aki már szinte minden fontos európai jazzfesztiválon bizonyított. A 2017-es JAZZFŐVÁROS fesztiválon a magyar közönség is hallhatta kiváló nagyzenekarát, a Chicago Stomperst. Most a nagyzenekar tagjaiból álló kvartettjével érkezett. A felállás a következő volt: Mauro L. PORRO – zongora, Martino PELLEGRINI – hegedű, Yuri BISCARO – gitár, Marco ROTTOLI – bőgő. ITT többet is megtudhatunk róluk. 

A Szalóky Classic Jazz Sunday kvartett tagjai: SZALÓKY Béla – trombita, DENNERT Árpád – klarinét, szaxofon, GYÁRFÁS István – gitár, OLÁH Zoltán – bőgő. A zenekar a budapesti If kávéházban Szalóky Béla vezetésével zajló vasárnapi spontán együttmuzsikálásokból nőtt ki, innen a neve is. A zenekar minden tagja a  hangszerei mestere, a legjobb magyar zenészek közé tartoznak. A nemzetközi élmezőny legnagyobb neveivel is játszottak már együtt. A zenekar letisztult, nyugodt, örömteli klasszikus jazzt játszik, amiben legfontosabb az improvizáció, egymás inspirálása. Szalóky Bélát ITT ismerhetjük meg jobban. 

A háromnapos fesztivál gazdag programkínálata egy igazi jazz központtá tette Kecskemétet. A koncertek után (és előtt) az Agóra aulájában élénk élet folyt: a swing tánc alapjaival ismerkedhettek az érdeklődők, táncbemutatót láthattak, elverhették éhüket és szomjukat a Bohém Pub-ban, vásárolhattak a Bohém Shop-ban, majd éjszakába hajló jam session-ök várták a táncoslábú érdeklődőket.

  

A III. ORSZÁGOS JAZZ MŰVELTSÉGI VETÉLKEDŐ döntőjére 2019. március 30-án délelőtt került sor a fesztivál keretében. A jelentkező 23 csapatból 6 jutott a döntőbe. Itt 8 feladatot kellett megoldani a csapatoknak, a maximális pontszám 72 volt (és pluszpontokat lehetett szerezni néhány feladatnál). A zsűri (Deseő Csaba, Szalóky Béla, Zipernovszky Kornél) és a helyszínen jelen lévő érdeklődő közönség szerint is nagyon magas szintet képviseltek a diákok, fantasztikusan felkészült mindegyik csapat.

7-8. osztályos korcsoport:

I. helyezett: Soul a Jazz (Edelény, Szent Miklós Görögkatolikus Ált. Isk.) 64 pont (a csapat tagjai: Poros Evelin, Szintai Nóra, Takács Viktória, felkészítő tanár: Kálmán Rita)
II. helyzett: TriJazz (Dánszentmiklós, Ady Endre Ált. Isk.) 52 pont (a csapat tagjai: Dézsi Tifani, Szabó Balázs, Tar Zsuzsanna, felkészítő tanár: Horváth-Gergely Enikő)
III. helyezett: Csodacsapat (Miskolc, Földes Ferenc Gimn.) 45 pont (a csapat tagjai: Noémi, Szabó Mátyás Benjámin, Visnyovszky Anita, felkészítő tanár: Horváth Ibolya)

Középiskolás-egyetemista korcsoport:

I. helyezett: Jazzitáriusok (Gyergyószentmiklós, Salamon Ernő Gimn.) 73 pont (a csapat tagjai: Elekes Péter, Magyari-Sáska Attila, Opra Júlia, felkészítő tanár: Korpos Szabolcs)
II. helyezett: Jazz Hoacin (Pannonhalmi Bencés Gimnázium) 68 pont (a csapat tagjai: Horváth Zsombor, Selmeci Mátyás, Simon Márton)
III. helyezett: Pikulások (Gödöllő, Református Líceum) 54 pont (a csapat tagjai: Berkó Domonkos, Kertész Mátyás, Szabó Botond, felkészítő tanár: Gombos Viktor)

Jam session az aulában a koncert után… Hát persze, hogy a Bohémek!

Szombat este a fesztivál házigazdái, a Bohém Ragtime Jazz Band tagjai léptek a Hírös Agóra színpadára és mutatták be legújabb lemezük szerzeményeit. Fergeteges sikert arattak, nem csak azért, mert hazai pályán játszottak. Igazi örömzene volt a játékuk. A Bohém Ragtime Jazz Band nyolc tagjának összesen tizenhat hangszere van, s ráadásul mindegyiken játszanak is. A játszott stílusok száma a hangszerekével vetekszik. Koncertjeik a tízes-húszas-harmincas évek Amerikáját idézik, a zenén kívül mókával, bohémsággal. A régi magyar számok pedig a boldog békeidők Budapestjének hangulatát hozzák vissza. Ideális kikapcsolódás minden korosztálynak.

Az esten fellépett még a Bohémek vendégeként Luca Filastro olasz zongorista és zeneszerző is. Még csak 27 éves, de neve már garanciát jelent a jazz-zongorázás világában. Klasszikus zongoristaként 19 évesen kitüntetéssel diplomázott. Játszik világszerte jazzklubokban, színházakban, tánctermekben és fesztiválokon. Luca Filastro fellépését az Olasz Kulturális Intézet támogatta. INNEN tudhatunk meg többet róla.

Luca Filastro

A Vintage Dolls a tavalyi JAZZFŐVÁROS Fesztiválon Kecskeméten már kitörő sikert aratott. Ők is szombat este léptek fel, és csodálatos előadást produkáltak. Nagy élmény volt bájos megjelenésük, kedves hangjuk, profi előadásmódjuk. Mintha egy meséből kerültek volna elő. A Vintage Dolls 2017-ben alakult meg. A három fiatal énekesnő: Munkácsy Eszter, Nagy Lili és Szász Ágnes egyénileg is ért már el hazai és nemzetközi sikereket, de egy jól sikerült közös koncert után elhatározták, hogy együtt alkotnak valami különlegeset és egyedülállót. 2018 februárjában a MÜPA XI. Jazz Showcase Különdíjasa lett a zenekar.

Az énekes csapat az 1930-as, 40-es évek híres többszólamú vokális dalait dolgozza fel. A céljuk az, hogy ezt a régi, már-már elfeledett stílust megismertessék a közönséggel, kicsit átalakítva, a mai korra jellemző zenei és megjelenésbeli elemekkel ötvözve. A zenekar tagjai: Szabó Illés – gitár, Tálas Áron – zongora, Benedek Áron – trombita, Klimász Tamás – bőgő, Csízi László – dob.

Vintage Dolls – Aranyosak, kedvesek, és gyönyörűen énekelnek

A vasárnapi zárókoncertet (Sunday Brunch) az Aranyhomok Hotelben tartották, ahol a koncert után az örömzene mellett finom ebéd is várta az arra bejelentkezőket. Bizonyára nagy élményt jelentett mindenkinek ez a három jazz-es nap, vagy annak csak egy kis részlete is. Fantasztikus törzsközönsége van a Bohémeknek: Rengetegen feltették a kezüket arra a kérdésre, hogy ki vett részt mind a 28 Bohém Jazz Fesztiválon!

Búcsúzóul még néhány információ a vendéglátókról: A Bohémek a világ szinte összes nagy tradicionális jazzfesztiválján megfordultak már: Berlintől Oslóig, Drezdától Bredáig, Poritól Montreux-ig, Asconától Bude-ig és Riminitől Sacramentóig. Rendszeresen játszanak vendégsztárokkal. Koncertjeiket európai és amerikai televízió- és rádióállomások közvetítették, eddig megjelent 21 albumuk felvételei is rendszeresen hallhatók jazzműsorokban világszerte.

A Bohémbolt, de van kiváló webáruházuk is…

A zenekar tagjai: Lebanov József-trombita (zenekari tag 1993 óta), Mátrai Zoltán-klarinét, altszaxofon, tenorszaxofon, baritonszaxofon, fuvola (zenekari tag 2000 óta), Bera Zsolt-harsona (zenekari tag 2018 óta), Ittzés Tamás-zongora, hegedű, tölcséres hegedű, ének, hangszerelés, zenekarvezető  (zenekari tag 1985 óta), Lázár Miklós-hegedű, ének (zenekari tag 1985 óta), Hegedüs Csaba-bendzsó, gitár (zenekari tag 2017 óta), Török József-tuba, bőgő (zenekari tag 1988 óta), Falusi Alfréd-dob (zenekari tag 1987 óta).

A Bohém Fesztiválokat 1992 óta szervezik. 2003-ban “Az év jazzegyüttese”-ként eMeRTon-díjat, 2010-ben “Magyar zeneművészet” kategóriában Bács-Kiskun megyei Prima-díjat kaptak. Köszönjük ezt a szép fesztivált!

 

Weninger Erzsébet

 

Hozzászólások