A 15. KAFF-on, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon augusztus 11-15. között 370 animációs filmet vetítenek ingyenesen! Augusztus 11-15. között 30 ország alkotása lesz majd látható.

kecskemeti animacios filmfesztival

A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemlén idén öt alkotás jutott be az egész estés animációk versenyébe. Ezek között Annecy-ban és Bucheonban díjat nyert, Oscar díjra, BAFTA-ra és Európai Filmdíjra jelölt alkotások is szerepelnek.

A fesztivál megemlékezik Richly Zsoltról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről, akiknek munkáiból válogatást láthat majd a közönség.

kecskemeti animacios filmfesztival

Az idei KAFF-on sok születésnapost is ünnepelnek: 50 éves a Kecskemétfilm, 70 éves Orosz István és Cakó Ferenc, és 90 éves Dr. Matolcsy H. György, a Pannónia Filmstúdió egykori stúdióvezetője.

Három moziban és két szabadtéri helyszínen ingyenesen nézheti meg a közönség a legfrissebb magyar és európai animációs filmtermés legjavát, de szakmai programok, kiállítások, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, fényfestés, a gyerekek számára animációs játszóház és Kaláka koncert is színesíti a fesztivál programját.

Három filmszínházban – a Malom Moziban, a Hírös Agóra színháztermében és az Otthon Moziban – és két szabadtéri helyszínen – a főtéri „Tér a térben” területen és a Magyar Naiv Művészek Gyűjteményének udvarán – is animációs filmeket vetítenek majd négy napon át a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál keretében, ahol az utóbbi két évben készült magyar és európai animációs filmtermés legjavát nézheti meg a közönség.

Wolfwalkers

A versenyprogramok mellett a panoráma szekcióban a partnerfesztiválok – Annecy, Stuttgart, Zágráb, Hangzhou, Espinho, Pozsony és London – díjnyertes filmjei mutatkoznak be.

A hagyományokhoz híven idén is köszönti a fesztivál a kerek születésnapjukat ünneplő, a magyar animációs filmművészet karakterét meghatározó személyiségeket: a 90 éves Dr. Matolcsy H. Györgyöt, a Pannónia Filmstúdió egykori – a magyar animáció aranykorát megteremtő – stúdióvezetőjét és két 70 éves rendezőt, Orosz Istvánt és Cakó Ferencet.

Fritzi

Mindhármuk munkásságából retrospektív vetítések keretében kaphat ízelítőt a közönség.

A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál időpontja egybeesik a kecskeméti rajzfilmstúdió megalapításának 50. évfordulójával. E jeles jubileumot a fesztivál tíz vetítésből álló programmal és az elmúlt 50 év legemlékezetesebb pillanatait bemutató kiállítással ünnepli majd.

A legutóbbi fesztivál óta sajnos több kiváló magyar animációs rendező is elhunyt, így a KAFF-on retrospektív vetítésekkel emlékeznek meg Richly Zsoltról – aki többek között a Luther-sorozat rendezője volt – és két Kossuth-díjas, a kecskeméti stúdió életét is meghatározó alkotóról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről.

A KAFF a gyerekekre és a családosokra is gondol, így csütörtökön 19.00 órakor Kecskemét főterén a Kaláka ad koncertet. Augusztus 14-én 13.00 órakor az Otthon Moziban levetítik A kuflik és az Akármit, azaz a legújabb, a harmadik Kuflik-mozifilmet. 17.00 órakor pedig a Városi legendák animációs sorozat epizódjaiból tovább szőtt Családi legendák című TV-filmet is megnézhetik itt kicsik és nagyok.

Mindkét vetítés után közönségtalálkozó. A gyerekeknek lesz – ingyenes, de regisztrációhoz kötött – animációs játszóház, az Ifjúsági Otthon Tükörtermében pedig a fiatalok saját maguk készíthetnek rajzfilmet csütörtökön, pénteken és szombaton.

Marona

Több kiállítás is színesíti majd a 15. KAFF programját:

Milorad Krtstić, Menyhei Szabolcs, Cakó Ferenc, Szoboszlay Eszter képeit a Hírös Agórában, míg Orosz István képeit a Bozsó Gyűjteményben lehet majd megtekinteni. Továbbá könyvbemutatókra, előadásokra és szakmai konferenciára is sor kerül a KAFF négy napja alatt. A fesztiválon való részvétel ingyenes.

Városi legendák – Családi ökörség

KAFF honlapja

 

Korábbi hasonló cikkünk:

14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) – 11. Európai Animációs Filmfesztivál

 

Hozzászólások