Kecskeméten 17. alkalommal rendezik meg július 31-augusztus 04. között a Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntőjét, a Magyar Labdarúgó Szövetség és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány közös szervezésében. A nemzetközi labdarúgó torna idei célja, hogy a gyermekotthonokban nevelkedő fiatalok számára is példakép legyen az idén éppen 90 éve született Puskás Ferenc életútja, labdarúgó pályafutása.

14 európai országból összesen 18 csapat érkezik. A résztvevő országok között van Dánia, Németország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Macedónia, Bulgária, Hollandia és Magyarország. A gyermekotthonokból érkező, közel 300 sportolót Kecskeméten fogadja a szervező és lebonyolító Hit és Sport Alapítvány.

„A 90 éve született Puskás igazi példakép lehet a mostani fiatal generációnak, hiszen kitartásból, újrakezdésből és tanulásból is kiválót nyújtott. Puskás életútja a mai fiataloknak azt is megtanítja, hogy tenni kell, sőt áldozatot is kell hozni a siker érdekében” –hangsúlyozta Radics Kálmán, az alapítvány elnöke.

Petrika Ibolya, a Grassroots program koordinátora és a szociális programok vezetője kiemelte: „- A hatodik éve tartó program keretében biztosítjuk a gyermekotthonokban élők számára a futballozás lehetőségét. A regionális tornákon túl fesztiválon, nyári táborban és nemzetközi eseményeken vehetnek részt a fiatalok. Tavaly a rendezvény végén úgy gondoltuk mi szervezők, hogy változtatunk, újítunk az Európa Kupa Döntőn. Két korosztályban rendezzük meg a tornát, 16 év alattiak és 16 év felettiek részére. A “kicsik” 20m x 40m-es pályán játszanak, a “nagyok” viszont keresztpályán. Azt remélem, hogy izgalmas mérkőzések után dől el a helyezések sora.”

A NEOTON sztárjai a gyermekekért – A július 31-jén tartandó megnyitón a kecskeméti Főtéren a Neoton sztárjai: Csepregi Éva és Végvári Ádám lesznek a meglepetés fellépők. A hét további napjain a mérkőzések mellett élményfürdő és városnézés is szerepel a gyerekek programjában. Augusztus 4-én, pénteken pedig eredményhirdetéssel és záróünnepséggel búcsúzik Kecskemét városa a Grassroots Európa Kupa Döntő résztvevőitől.

Az egy héten át tartó kupa nem csupán egy nemzetközi verseny, de ünnep is az idén 14 országból érkező, állami gondoskodásban élő gyermekeknek és nevelő tanáraiknak. A Kupa döntőjét idén is Nyilasi Tibor nyitja majd meg. Az alapítvány örömmel fogadta, hogy Laczkó Zsolt 22-szeres válogatott labdarúgó is a jó ügy mellé állt, és lett a torna nagykövete.

A nyitóünnepség időpontja és helyszíne:
2017. július 31., 19.30 Kecskemét Főtere
Műsorvezetők: Csisztu Zsuzsa és Lévai Ferenc, a Digi Tv Sport kommentátora

A Kupa időpontja és helyszíne:
2017. július 31 – augusztus 04.
Kecskemét, Szent István Város 1.; Műkerti Sportcentrum

Fotó: KEOL

A kezdetek
Az alapítvány 2000-ben jött létre azzal a céllal, hogy a hazai, később pedig már a nemzetközi- gyermekotthonok számára is sportolási lehetőséget teremtsen és biztosítson. A kezdeti években először csak Kecskeméten, majd Bács-Kiskun megyében szervezett és rendezett eseményeket az állami gondoskodásban élő gyermekek számára. A 2000-es évek közepétől már európai szinten is mérhető nemzetközi sporteseményeket szerveztek, melyek az évtized végére igazi nagy kontinens labdarúgó tornává nőtték ki magukat.

A Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntőjét 2011-től a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közösen szervezi meg a kecskeméti székhellyel rendelkező Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány. A Grassroots Igazgatóság szociális programja és annak támogatása tette lehetővé, hogy a tornán résztvevő nemzetek száma évenként növekedett. A kezdeményezés egybevág a szövetség szellemiségével. A sport a győzelmen túl nevelő hatással bír az ifjúság személyiségének fejlődésére. A MLSZ-szel történő együttműködés eredménye, hogy 2013-ban az UEFA végrehajtó bizottsága az MLSZ és a Hit és Sport Alapítvány közös programját elismerte a „Legjobb Grassroots Projekt Aranyfokozatú díjával.” 

 

Magyar Labdarúgó Szövetség, Sportért Felelős Államtitkárság, Nemzetpolitikai Államtitkárság, NEA, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Kecskemét MJV Önkormányzata, UEFA, DIGI Sport, SPORT TV, KTV, ECHO TV, MLSZ TV, Kecskeméti Fürdő, KEOL, HIROS.HU, Kesport.hu, Kecskeméti Online, BÁCSVÍZ, Gong Rádió, STI Group Partner Of The Brands, Kecskeméti Konzerv Kft, Phoenix Mecano, Univer Product Zrt., TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft, Danone Magyarország Kft. Kecskeméti Közösségi Ház, FORNETTI

 

 

Hozzászólások