164 éve született a modern francia novella atyja, Guy de Maupassant. A tömör, lényegre törő stílusáról ismert XIX. századi író Henri René Albert Guy de Maupassant néven látta meg a napvilágot 1850. augusztus 5-én, Henri René Albert Guy de Maupassant és Laure Le Poittevin gyermekeként a felső-normandiai Miromesniben. Amikor apja munkát kapott egy párizsi pénzintézetben, a Stolz Bankban, a család is költözött, s a kis Guy itt járt iskolába egészen 1860-ig. Apja azonban meglehetősen kicsapongó életet élt, emiatt szülei elváltak.

1871-ben a francia fővárosba, Párizsba költözött, s ott eleinte a Tengerészeti, később az Oktatási Minisztériumban dolgozott, mint minisztériumi hivatalnok, majd első nagyobb sikereit követően – állását feladva – csak az írásnak élt. Az író tehetségére Gustave Flaubert figyelt fel, aki jó barátságot ápolt az akkoriban szárnyait bontogató ifjú tollforgató édesanyjával. Flaubert segítségével ismerkedett meg a kor akkoriban már ismert íróalakjaival, Emile Zolával, Henry James-szel és Ivan Szergejevics Turgenyevvel is.

Első nagy sikerét a Gömböc (franciául Boule de Suif) hozta meg, amely a Médani esték c. hat író novelláit tartalmazó – és egyébként maga Flaubert által is méltatott – antológiakötetben jelent meg 1880-ban. Több története a francia-porosz háború idején játszódik. Maupassant ekkor már rendszeresen publikált a kor jelentős, elismert napilapjaiban és magazinjaiban, így többek között írásai jelentek meg a Le Figaroban, a Gil Blas-ban, a Le Gaulois- ban és a  L’Écho de Paris-ban is.


1881-ben jelent meg első novelláskötete, a Tellier-ház, amely meghozta számára a rég várt átütő sikert: alig 2 év alatt 12 kiadást ért meg, s az akkorra már elismert író a kapott bevételekből építette fel saját házát Etretat-ban. Naturalista stílusával jelentős hatást gyakorolt Emile Zola stílusára is. Rövid élete során rengeteget utazott, bejárta Olaszországot, Angliát, sőt Algériába is eljutott.

1892. január 2-án öngyilkosságot kísérelt meg, sikertelenül. Ekkor beszámíthatatlanná nyilvánították és elrendelték elmegyógyintézeti kényszergyógykezelését a párizsi Dr. Esprit Blanche-ban. Itt fejezte be tartalmas életét 1893. július 6-án. Tizenhat novelláskötetet és hat regényt hagyott hátra az utókornak. Műveiből számos film készült (pl. A szépfiú, Az örökség, Tellier-ház).

Széles L. Gábor

2014. augusztus 6.

Hozzászólások