Nagyszerű választás lehet a gumikerekes kotrógép, ha a termelékenység vagy a hatékonyság szempontjából nézünk rájuk. Ez annak is köszönhető, hogy a viszonylag nagyobb önsúly ellenére kifejezetten mozgékony, mobilis gépeknek számítanak a gumikerekes kotrógépek.

A másik nagy előnyük, hogy a felhasználási céloknak megfelelően lehetőség van átalakítani őket. Tetszés szerint módosítható például a letalpalók száma, a gémszerkezet, valamint a tolólap helyzete is. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően kiválóan alkalmazhatók mélyépítésben, ahol kisebb a terület és fontos a mozgékonyság, vagy például hulladékfeldolgozó telepeken is.

Rövid bejegyzésünkben a Terra Hungária kínálatából elérhető gumikerekes kotrógépek közül mutatunk be párat.

Néhány mondatban a JCB Hydradig 110W gumikerekes gépről

Ennek az egyébként alacsony önsúllyal rendelkező kotrógépnek az egyik legnagyobb előnye a mobilitása mellett a benne lévő T4F 81 KW-os EcoMAX motor 40 km/h maximális sebessége. A JCB fejlesztői nagy figyelmet fordítottak, hogy rendkívül mozgékony munkaeszköz legyen, a hatékonyságát pedig tovább javítja, hogy két munkaterület közötti távolságot önállóan is képes megtenni, nincs szükség szállításra.

Szintén a használata mellett szól, hogy a napi munka során extra ellenőrzést nem igényel műszaki szempontból. A gém, a tolólap, illetve a letalpalók felületén lévő csapszegek kezelését csak 500 munkaóránként kell ugyanis zsírzással megoldani. Ennek köszönhetően tudjuk biztosítani, hogy a munkaidő kihasználása maximális legyen.

A kotrógép kanalának kapacitása 0,31 m3, a motorja pedig maximum 81 kW teljesítmény leadására képes.

Közepes önsúlyú munkagépek

Ebből a kategóriából az egyik kiemelendő darab a JCB JS145W jelzésű gumikerekes kotrója. Nemcsak a nagyszerű stabilitás és a hatékony munkavégzés jellemző rá, hanem emellett a használata kényelmes és biztonságos is.

A benne található 4,4 literes EcoMAX motor 93 kW leadására képes, a kanalának mérete pedig 0,85 m3. Ennél a típusnál is komoly előnyt jelent az egyszerű karbantartás. A zsírzást ugyanis csak 1000 munkaóránként kell elvégezni, emellett szintén a könnyű szervizelhetőséget segíti a motor hűtő, a hidraulika hűtő és a köztes hűtő egymással szomszédos elhelyezkedése.

Egy ilyen munkagép jelentheti tehát az arany középutat a kisebb termetű kotrók, illetve az igazán nagy monstrumok között.

Egy igazán nagyméretű gumikerekes kotrógép

A JCB JS200W egy valódi nagyágyú a maga 22 tonnás önsúlyával. A szerkezete robosztus, hogy ezzel is növelje a szilárdságot. Emellett az alváza is teljes mértékben zárt abból a célból, hogy a munkagép ezáltal minél tartósabb és strapabíróbb legyen.

Ami a paramétereit illeti, a kanalának mérete 1,18 m3, míg a motorja 129 kW leadására képes. Szintén meglehetősen beszédes adat a kapacitását illetően a 23773 kg-os maximális üzemi súlya.

Bátran nevezhetjük tehát egy valóban megtermett munkagépnek, amivel a nagyobb volumenű munkák kivitelezése sem jelenthet problémát.

 

 

Hozzászólások