Július 22-től Gulácsy Lajos (1882-1932) életművének egy intimebb szelete mutatkozik be a KOGART tihanyi kiállítóterében.

 

Cadenabbia

A tárlat – a festőművész kiemelkedő kvalitású művein keresztül – az életmű olyan jellegzetes témáira és motívumaira fókuszál, mint a kertek, a középkori, reneszánsz és rokokó jelenetek, a női portrék, valamint a szerepjátékos önarcképek és Na’Conxypan mesevilága.

A századforduló két másik kiemelkedő művész-ikonjának, Rippl-Rónai Józsefnek és Csontváry Kosztka Tivadarnak a művészetéhez hasonlóan átértelmezte a “kép” fogalmát, ám lelki alkatát, képfelfogását és művészetének összetevőit tekintve messzemenően különbözik tőlük. Hozzá kell tennünk azt is, hogy kvalitásához méltó elismerése messze elmarad mind Rippl-Rónai, mind Csontváry recepciójától. Nem mond ennek ellent a körülötte kialakuló kultusz, mely többnyire tragikus sorsából táplálkozik, nem pedig művészi értékeinek felismeréséből.

Művészete valóban nehezen hozzáférhető, festményei nem adnak gyors élményeket. Intimitást, elmélyülést és érzékenységet igényelnek.

Bibor_es_smaragd

Bíbor és smaragd

 

A kiállításon a klasszikus művek (Don Juan kertje, Extázis, Szláv jósnő, Rokokó találkozás, Görög kert, Cadenabbia) mellett számos, kiállításon ritkán bemutatott darab (Spiritualista, Cogito ergo sum, Cselszövő) is látható. A varázslatos hangulatú helyszín, Tihany pedig
különösen alkalmas Gulácsy poétikus világának megidézéséhez ódon, középkori falaival, kanyargós utcáival, ég és víz között lebegő panorámájával, visszhangot verő barlangjaival és csendjével.

A kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre, és 2016. október 9-ig látogatható.

Látogatói információk:
KOGART kiállítások Tihany – 8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 10.
Tel.: +36 87 538 042, +36 30 955 5958
Honlap

 

 

Nyitva tartás:

július 1. – augusztus 31. | hétfő–vasárnap 10:00–20:00
szeptember 1. – október 31. | hétfő–vasárnap 10:00–18:00

 

 

Hozzászólások