A zene ismeretlen arca elevenedik meg Fenyő László előadásában, a Pannon Filharmonikusok Müpában adott hangversenyén. A 2016/2017-es MÜPA-sorozatát novemberben indítja el a Pannon Filharmonikusok Budapesten. A Pannon-bérlet első hangversenyén Fenyő László visszatérő szólistaként lép színpadra, de – ahogy minden alkalommal – most is megismételhetetlen produkcióval készül.

fenyo_laszlo

Fenyő László

 

Egyértelműen a csellisták elitjéhez tartozik világszerte Fenyő László, de nem ez a legfőbb ok, amiért szinte kötelezően ajánlott ellátogatni a koncertjeire. A közönség mellett a kritikusok is egyetértenek abban, hogy minden produkciója megismételhetetlen élményt nyújt, amely egyedülálló technikájának és erőteljes, érzelmekben gazdag kifejezőkészségének köszönhető.

Az estet valódi csellópárbaj nyitja meg, amely a szólista és a karmester között egészen a kamaszkorig nyúlik vissza, hiszen a két művész már ifjú korában versenyzett egymással neves hangszeres megmérettetéseken. Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere tehát nem csupán dirigensként áll a közönség elé, hanem Fenyő Lászlóval közösen Vivaldi g-moll versenyművét is előadja.

Ezt követően Schumann a-moll gordonkaversenye lesz hallható Fenyő László előadásában, aki a következőképpen jellemzi a darabot és ezzel együtt a művészetét:
Minden alkalommal, amikor a művet gyakorlom, játszom, hallom, tanítom, mindig fölfedezek valami újat. Mindig hozzátesz valamit, hogy milyen helyszínen, kikkel játszom, hogy milyen a terem, a közönség, hogy süt-e a nap, vagy hogy kivel találkoztam, beszélgettem azon a héten… Mindez különösen igaz egy ilyen szenvedélyes, izzó hőfokú mű esetében, mint a Schumann-darab.”

boganyi_tibor

Bogányi Tibor

 

A zenekar Richard Strauss két művét eljátszva zárja az estet, amelyek közül igazi ínyencségnek tekinthető a komponista egyik legsikeresebb operájának, Az árnyék nélküli asszonynak a hazai koncerttermekben ritkán hallható instrumentális változata, a szimfonikus fantázia.

A telt házat ígérő sorozatra az utolsó bérletek kaphatók.

A hangverseny műsora:

  • Antonio Vivaldi: g-moll versenymű két gordonkára és zenekarra
  • Robert  Schumann: a-moll gordonkaverseny
  • Richard Strauss: Az árnyék nélküli asszony – szimfonikus fantázia
  • Richard Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei

Közreműködik:

  • Fenyő László – gordonka
  • Pannon Filharmonikusok
  • Bogányi Tibor – vezényel és gondonkán játszik

Fenyő László és Richard Strauss
2016. november 11-e, péntek, 19:30h
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Hozzászólások