Néhány évvel ezelőtt egy vizuális műhelyben találkoztam veled, Csernus Erzsébettel először, és elmondhatom, hogy végtelenül kedves és barátságos embert ismertem meg a személyedben. Egy kecskeméti bölcsődében dolgozol, ahol 3 év alatti kisgyermekekkel foglalkozol. A munkádhoz nélkülözhetetlen a szeretet és a kedvesség, hiszen a kicsik számára édesanya helyettesítő szerepet töltesz be.

A bölcsődés kisgyermekek minden iránt nagyon fogékonyak. Szoktál velük valamilyen kreatív tevékenységet végezni? Talán festeni?

Nagyon fontosnak tartom, hogy alkotó tevékenységre lehetősége legyen a bölcsődés korosztálynak is a napi játék során, hogy az élmények és az ismeretszerzés mellett a finommotorikájuk is fejlődjön. A marokkrétával való rajzolgatás, színezés mellett a festék is gyakran előkerül, a témaválasztás évszakokhoz, ünnepekhez, jeles napokhoz (állatok, víz világnapja) kapcsolódik. Festünk ecsettel, ujjal, tenyérrel, nyomdával, kis és nagy alakú papírra, előrajzolt formákra, viaszolt alapra, kavicsra, gipszformára, stb. Az alkotás minden formája igazi örömforrás a kisgyermekek számára.

Mikor kezdtél el festeni? Hogyan fogalmaznád meg néhány szóval, hogy mit jelent számodra a festés?

Gyermekkorom óta érdeklődöm a művészetek iránt. A 20-as éveimben olajfestékkel farostlemezre festettem, de szerettem volna új technikákat megismerni, tanulni. Ez a vágyam 6-7 évvel ezelőtt realizálódott. Nagyon örülök, hogy megismerhettem Szappanos István tanár urat, aki segíti a rajzolással és a festéssel kapcsolatos ismereteim gyarapítását, a folyamatos fejlődést. Kezdetben csak csendéleteket készítettem, később próbálkoztam a táj ábrázolásával és portréfestéssel. Festés közben szeretek gyönyörködni a tárgyak, a táj szépségeiben, csodálom a természet jelenségeit, a különleges fényhatásokat, tükröződéseket. Szeretem a plein air-t, képeim a látványban gyökereznek.

Csernus Erzsébet: Kalapos fiú

Melyik technika az, amelyik a legközelebb áll a szívedhez?

Megismerkedtem az akvarellfestés technikájával, amely fontos, mert megalapozza más festészeti anyagokkal való tevékenységeinket. A legszabadabb technikák egyike, átlátszó, áttetsző foltokban kerül fel a festék, amely az alapnak csak a színét módosítja, de nem fedi el. Nem könnyű, hiszen a csúcsfényeket és fehéreket a papír fedetlensége adja, így egy rosszul hangolt szín lerakása után ez a fehérség már nem hozható vissza. Ezért van szükség tervezettségre, gyors és biztos munkával őrizhető meg a kép frissessége. Az akvarell szeretete, gyakorlása mellett grafikával és szénnel is szívesen dolgozom.

Mosoly (akvarell)

Festészetedet a végtelen finomság és érzékenység jellemzi. Bizonyára ezért kedveled annyira az akvarellt, mert ez is egy nagyon finom technika. Mit gondolsz, fogsz-e valaha kicsit harsányabb stílusban festeni, vagy megmaradsz a finom, könnyed kifejezésmódnál?

Azért kedvelem az akvarellt, mert áttetsző rétegeivel, elpuhult foltokkal finom, könnyed, légies lesz a végeredmény. A stílussal kapcsolatban – a táborokban egymás mellett dolgozva – gyakran kapok biztatást, hogy jó, amit csinálok, de a sötét árnyalatokat is bátrabban használjam. Fontos számomra a színek összhangzattana, amit nem szükségszerűen sötét és világos foltokkal realizálok.

Láttam már néhány fantasztikusan jó portrédat is. Miért tartod izgalmasnak a portrékészítést?

Próbálkozom portrékészítéssel, de nagyon nagy kihívás megjeleníteni az egyéni karaktert, a vonásokat, elkapni a modell tekintetét, kisugárzását. Leginkább grafikával, szénnel dolgozom, de diópáccal és pittkrétával is készítettem már képet. Sokat gyakorlok, különböző korú és nemzetiségű emberek portréit rajzoltam már meg. Szívemnek legkedvesebbek az idős emberek portréi, a sokat megélt emberek arcai. Tanulmányozom nagy festők alkotásait, mint Rembrandt, Renoir, Rubens, és szeretnék a művészetükből tanulni.

Gondolkodva (grafika)

Készítettél már gyermekportrét? Mi a nehézsége egy gyerekportré készítésének?

Igen, készítettem már gyermekekről is portrét barátoknak, ismerősöknek a kérésére is. Az arc arányok szabályainak betartására figyelni kell, felnőtt és gyermekportré készítése esetében is. Nagyon finomra hangolt árnyalatú tónusokkal lehet megjeleníteni a gyermek hibátlan bőrének sajátosságait, és a csillogó, mosolygó vagy tágra nyílt csodálkozó szemek részleteinek kidolgozása meghatározó a portré készítésekor.

Mit gondolsz, ki volt az, akiről eddigi pályafutásod során a legjobb portréképet sikerült festened?

Nagy feladatnak érzem amatőrként a portrékészítést akvarellel. A nehézség abból adódik, hogy az egyénre jellemző megfelelő színértékeket pontosan, gyorsan kell lerakni, mert közben a papír szárad, a hibák akár árnyalatban, vagy arányban nem igazán javíthatók úgy, mint más festészeti eljárásoknál. Egy olajfestménynél napokig belejavíthatunk a képbe, a fények és a hangsúlyos pontok a befejezéskor kerülnek fel, és születik meg a festmény végleges formája. Kedvenc képem egy Rubens-tanulmány, az eredeti olajjal készült, számomra elbűvölő, ezért készítettem az akvarell változatát.

Tanulmány Rubens után (akvarell)

Mesteredtől a vizuális műhelyében folyó munka során sajátítottad el az akvarellfestést. Mit kedvelsz legjobban a műhelyi tevékenységekben?

A műhelyben óvodás, iskolás és felnőtt korosztály egyaránt részt vesz. A korosztályok nem különülnek el különböző időpontokra, így a teremben gyermekek és felnőttek egy időben alkotnak. A kis létszám lehetővé teszi, hogy Tanár úr a résztvevők munkáját folyamatosan tudja figyelni, szükség esetén nagy szakmai hozzáértéssel magyaráz, segít, továbblendít a nehézségeken.

Ha jól tudom, nagyon szeretsz utazni. A víz és a tenger szerelmese vagy. Utazási élményeid közül mi az, amit legszívesebben ábrázolsz a festészetedben?

A nyaralásaink aktívak, tervezett programokkal, városlátogatásokkal, építészeti, történelmi nevezetességek megtekintésével. Igen szeretem a víz közelségét, erre az élményre az alkotótáborokban is van lehetőség, de érdekelnek a fák, erdei utak és a tanyák ábrázolása is, hiszen az sem feltétlenül csúnya, amit megtép az idő múlása.

Öreg korsó gyümölcsökkel (akvarell)

Mivel magyarázod a régiségekhez való vonzódásodat? Őrzöl régi korok használati tárgyai közül néhányat az otthonodban?

A nagyszülői házra emlékeztetnek, de szépnek, értékesnek tartom a faragott bútorokat, kézműves népi iparművészeti tárgyakat, és egy-egy agyagedény vagy vizeskanna jó alapul szolgál a csendéletekhez. Mindössze egy-két régi tárgy van az otthonomban: bükkfából hajlított Thonet szék, szódásüveg, korsó.

Rendszeresen jógázol, és szívesen foglalkozol természettudományos ismeretek elsajátításával, népi gyógymódok megismerésével. Felhasználod ezeket az ismereteidet a mindennapok során?

Igyekszem egészséges életmódot folytatni a táplálkozás és a mozgás terén is. Kedvelem a gyógynövényeket, teakülönlegességeket, télen sokat segít a szauna használata is.

Felhők a parton (akvarell)

Édesanyádnak vannak házi kedvencei, akiket te is nagyon kedvelsz. Kit örökítettél már meg körülük a festményeiden?

Nagyon szeretem édesanyám állatait, mint házi kedvenceket, de az alkotásban érdeklődésem inkább a természet szépségeire és az emberi arcok ábrázolására irányul.

Az állatok ábrázolása nagyon nehéz feladat. Te hogyan vélekedsz erről?

Egyetértek, csodálom az igényesen készült lovas festményeket, grafikákat, de úgy gondolom, ahhoz, hogy elkezdjem, feltétlenül kell egy minimális anatómiai alapismeret, a fajták tanulmányozása, ismerete, és sok fotózás, vázlatok készítése. Háziállatok és madarak ábrázolásánál a testüket fedő szőr, toll minőségének érzékeltetése, hangsúlyozása is nehéz feladat.

A Kecskeméti Örömfestők között…

Milyen tervek foglalkoztatnak mostanában?

Nagyon sokat kell még tanulnom és fejlődnöm. Szeretnék egyre jobb technikával, egyre szebb képeket alkotni. Az akvarellen kívül a pasztellel is ismerkedem. Sokat segít az alkotótáborokban való részvétel, ahol a művészeti vezető és az alkotótársak a tapasztalataikat megosztják, és a közös értékelő megbeszéléseket rendkívül hasznosnak tartom.

A Montázsmagazin legutóbbi pályázatán első díjas lettél, melyhez szeretettel gratulálok. További sikeres alkotómunkát, sok tengerparti élményt és jó egészséget kívánok!

 

Almási Zsuzsanna