Másodikos vagy harmadikos koromban nyúltam először a fakanálhoz. Édesapám és nagymamám dolgozni mentek, én otthon maradtam, és eszembe jutott, milyen jó lenne meglepni őket. Egy régi családi receptet, a lecsós szeletet választottam, hiszen ennek az elkészítésében már korábban is részt vettem. Fejből tudtam a receptet, így amikor apáék hazaértek, legnagyobb meglepetésükre meg volt terítve és készen várta őket az ebéd. Néhány év múlva a vasárnapi ebédek nagy részét már én főztem.

Nálam nem a recept kigondolása az első lépés. Belenézek a hűtőbe, és annyi ötletem támad, hogy már csak a hozzávalókat kell összeszednem.

Saját receptjeimben biztosan megtalálható három kedvenc alapanyagom egyike: a tejföl vagy a tejszín, a gomba vagy a zöldborsó. A húsok közül a csirkemell filével dolgozom a legszívesebben, hiszen akár töltve, akár sütve vagy rántva, akár szószban elkészítve ízletes, kedvem szerint fűszerezhető, pillanatok alatt elkészíthető ételek alapanyaga.

Enikő ajánlata: Gombás aszalt barackkal töltött fűszeres csirkemell krumpligombóccal



Hozzávalók:

75 dkg csirkemell filé
1 doboz gomba (általában konzerv csiperkegombát használok, hiszen bármikor beszerezhető és tartós)
Kb. 5-6 darab aszalt sárgabarack
2 kávéskanál baracklekvár
Reszelt trappista sajt
2-3 evőkanál olívaolaj
2 kisebb fej vöröshagyma
3 dl fehérbor
Fűszerek ízlés szerint: majoranna, kakukkfű, fehérbors, ételízesítő
3 dl húsleves

Elkészítés:

A csirkemell filét szívecske alakúra vágjuk, hogy később vissza lehessen fordítani az egyik felét, majd kicsit megklopfoljuk.
Egy csipetnyi sót és borsot kenünk rá.
A fél doboz gombát, a barackokat és a baracklekvárt összedaráljuk és beletöltjük a csirkemell-szeletekbe. A szeletek tetejére reszelt sajtot szórunk, majd ráfordítjuk a hússzelet másik oldalát. Megtűzhetjük hústűvel vagy fogpiszkálóval.
Az olajat és a fűszert egy kis tálban összekeverjük, majd bekenjük vele a szeleteket.
A hagymákat megtisztítjuk és felkarikázzuk, majd 2 kupacba rendezzük a tepsi alján. Ráfektetjük a húsokat. Ráöntjük a bort és a húslevest körülbelül egyforma arányban, de figyeljünk arra, hogy ne lepje el a lé a húsokat, csak annyi kell, hogy legyen miben megpárolódnia.
Tippem: ha a húsok mellé felszeletelünk egy almát, jobb ízt ad nekik és a szaftnak is.

Krumpligombóc:

Két szál sárgarépa hozzáadásával megfőzzük a krumplit. Áttörjük vagy turmixoljuk a főtt zöldségeket, a répa kicsit megszínezi a krumplit. Adhatunk hozzá egy csipetnyi pirospaprikát is. A tört krumplihoz én vajat, tejet és tejfölt is használok.

2012. november 29.

Hozzászólások