Fukui Yusuke kiállítása a Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum Templomterében látogatható 2015. április 9-től május 31-ig.

fukui_yusuke2

Fukui Yusuke TESLA-sorozata a 2011-es fukusimai atomkatasztrófával „kezdődött”. A tragédiát követően újra bekövetkezett az a hónapokig tartó alkotói csend, mint az 1995-ös kobei földrengés után. 1995-ben vegyes technikával elkészített Boksz-objektjeivel, míg 2011-től Nikola Tesla nevével jelzett festménysorozattal dolgozta fel a természet és az ember megbomlott viszonyából következő súlyos problémákat.

fukui_yusuke1
Néhány héttel a katasztrófa után, Fukui Yusuke fejében megszületett a „Fukushima Hibrid Power Field” (2011) létrehozásának gondolata. Ez egy napelemekből és szélturbinákból álló land art projekt, amely Japán energiaellátásának 45%-át elő tudná teremteni. A projekt tervezése közben többször „felbukkanó” Nikola Tesla munkássága ismét rávette a művészt az alkotásra.

A festmények első, 2011–2013-ban készült csoportja a tesla-tekercs által létrehozott, villámokra emlékeztető erőtereket jeleníti meg a síkban. A fekete háttér és az abból elővillanó fehér vonalkötegek erős kontrasztot teremtenek. A sorozat óriás méretű absztrakt művekkel zárul (2014–2015), amelyek új anyag- és színhasználattal zökkentik ki a befogadót a „megszokott” magasfeszültség hatásából.

 

fukui_yusuke3
Fukui Yusuke magas fokú társadalmi érzékenysége ritkán érzékelhető közvetlenül a művekből. Az absztrakció és a konceptualitás egyaránt meghatározza művészi önkifejezését. Fukui TESLA-képei gondolati és vizuális szinten is egy szisztematikusan felépített, magas minőségű életműről tesznek tanúbizonyságot.

Megnyitó: 2015. április 9-én 19 órakor

A kiállítást megnyitja:

Petrányi Zsolt, művészettörténész
A Magyar Nemzeti Galéria
Jelenkori Gyűjteményének osztályvezetője

A kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Forrás: Arteregó Kft.

Hozzászólások