Felhívás „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program kecskeméti fordulójára (2022). Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében idén immáron 10. alkalommal részese „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű Magyar Örökség díjas országos programnak. Szeretettel várjuk az érdeklődők jelentkezését minél előbb, de legkésőbb 2022. június 15-ig.

Egyesületünk a programhoz való csatlakozással felvállalt egy olyan nemes ügyet, melynek célja a kiskertek, konyhakertek újra értékké teremtése. A háborús konfliktus, a világszerte várható élelmiszerhiány teljesen más megvilágításba helyezi a konyhakerti kertművelés fontosságát és súlyát. Az otthoni élelmiszer termelése már nem csak szabadidős tevékenység, hanem fontos alapköve az egészséges és biztonságos élelmiszer előállításának.

Ez az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

Az év témája: „Környezettudatos kert”

A jelenlegi válságos helyzetben a legfőbb feladatunk arra ösztönözni a lakosságot, hogy saját, rokonai, vagy barátai udvarán, kertjében minél többen alakítsanak ki konyhakertet. Gondozzák azt, termesszenek benne maguk és családjuk számára minél több konyhakerti növényt, zöldséget, fűszer-, gyógynövényeket, gyümölcsöt.

legszebb konyhakert

Vajon kié Magyarország legszebb konyhakertje? És Kecskemété?

A megmérettetés keretén belül keressük a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. A nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládákban termelők, és közösségi kertek!

Nevezési kategóriák:

Balkon: Erkélyen kialakított
Mini: 50 m2 alatt
Normál: 50 m2 felett
Zártkert 1: Zöldséges
Zártkert 2.: Gyümölcsös
Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)
Közösségi: Csoportok, óvodák, iskolák, szervezetek által megművelt kertek

Jelentkezhet: a balkon, kert, udvar, telek, földterület tulajdonosa, vagy annak megművelője.

A bírálatnál előny: a környezettudatos kertművelés, vegyszermentes művelés, komposztálás, szerves tápanyag utánpótlás, talaj védelme, csapadékvíz használat, öko/bio, régi módszerek alkalmazása, fűszer-, gyógynövények, régi, saját megőrzésű fajták a kertben, madárbarát, rovarbarát kert kialakítása, a kertet több generáció művelje, illetve a kertben minél többféle növény és élőlény kapjon helyet.

Vegyszer használata esetén a Permetezési napló naprakész, szabályos vezetése KÖTELEZŐ!
Szeretettel várjuk az érdeklődők jelentkezését minél előbb, de legkésőbb 2022. június 15-ig.

A kitöltött jelentkezési lap leadható:

Személyesen: Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Irodájában
6000 Kecskemét, Csányi krt. 14. I. emelet 106.
E-mailben, online: orosz.edina@aranyhomok.hu
Postai úton: Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

„A legszebb konyhakert” program – Kecskemét 2022. évi eredményhirdetése:
2022. szeptember 23. (péntek)

A program felhívása és a jelentkezési lap elérhető az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület honlapján,  és facebook oldalán.

Jelentkezéskor, illetve a verseny idején szívesen veszünk fotók készítését a balkonról, kertről, mely segíti a bírálók munkáját.

Várjuk minden zöldség-és gyümölcstermesztő, kertművelő jelentkezését!

Bízunk benne, hogy 2022-ben még több konyhakertész méretteti meg magát ezen a versenyen, és együttműködésével részt vesz a példamutató érték és tudás megőrzésben.

 

Forrás:  Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

Hasonló cikkünk

 

 

 

Hozzászólások