Árusportré a piacról: Pál Lajos – „Az, hogy a vásárlóink 70%-a törzsvásárló, nekünk, eladóknak köszönhető.” Pál Lajos hentes 19 éves korától fogva, 1997 óta dolgozik Kecskeméten a Budai utcai piacon. Családi vállalkozásuk eleinte három húsüzletből állt, melyekből mára csak egy maradt meg, a legnagyobb, amely idestova 24 éve szolgálja ki hűségesen a fogyasztói igényeket.

Miért döntött a hentes hivatás mellett?

Édesapám hentes, hárman vagyunk fiútestvérek, és mind a hárman hentesként a családi vállalkozásban dolgozunk. Az opció apánk által adott volt. Nyilván választhattam volna más utat is, de nem akartam. Szeretem a szakmát, a kereskedelemben pedig kifejezetten örömömet lelem.

Ifjú szemmel milyennek látta az akkori piacot?

Más volt a hangulata. Nem voltak nagy multi áruházak, csak kis üzletek és a piac. A piaci napokon nyüzsögtek az emberek, árusok, vásárlók. Rengetegen jöttek a közeli falvakból, vidékről. Az áru, mint a krumpli is, a földön, kupacba halmozva hevert, és onnan is elkelt. A higiéniával szemben sem állítottak olyan követelményeket, mint most. A piac területe akkoriban nyüzsgő, vidáman harsány vásári hangulatot idézett.

Azután 2009 februárjában a piac épületét felújították, mely több, mint egy hónapig tartott. Mikor ismét megnyitotta a kapuit, bár nagyon szépen kialakították, más lett a komfortja. Főleg az idősebb, egyszerűbb embereket zavarta ez meg, létszámuk a piacon fogyatkozni kezdett.

Említette, hogy a kereskedelem kifejezetten örömet okoz Önnek. Mit ért alatta?

Az emberekkel kialakított kapcsolatom számomra a legfontosabb. Felemelő érzés elnyerni a bizalmukat, betekintést nyerni az életükbe. Felnőni látni a generációkat, azokat a gyermekeket, akik nem is olyan régen még a szülőket apró árnyékként kísérték ki a piacra.

Sok kedves emlékképet raktározok. Volt, aki még a nagypapája oldalán sétálgatott itt először. Mára már kész nővé cseperedett, de emlékszik ránk, és felnőttként is visszajár hozzánk. Vagy van, aki – köszönhetően a személyes kapcsolatunknak – csak azért bejár Szentkirályról a piacra, hogy nálunk vásároljon. De akadt olyan Pécsről érkező átutazónk is, aki minden hónapban megállt itt a kecskeméti piacnál, bevásárolt az üzletünkben, majd folytatta az utat.

Egy néni például Székesfehérvárról járt hozzánk havi rendszerességgel. Minden hónapban felült a buszra, megvette nálam a birkahúst vagy amire éppen szüksége volt, megtömte a kis gurulós bevásárló kocsiját, és visszautazott Székesfehérvárra. Amikor lebetegedett, a gyermekei vásároltak be helyette.

pal lajos

Az Ön üzlete szempontjából lehet a siker titka a fogyasztókkal ápolt személyes kapcsolat?

Nyilván fontos az árukészlet minősége is. Az üzletünkben található összes termékünk hazai, melyek több bevált vágóhídról érkeznek. Hosszú évek tapasztalataira építve kizárólag minőségi húsféleségeket kínálunk. Létezik olyan szalámi és kolbász az árukészletünkben, melynek a minősége tizenöt év alatt sem változott semmit. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem nyitunk az új, a más felé. Minél több lábon állunk, annál biztosabb.

Viszont az emberekhez fűződő kapcsolatom számomra még ennél is fontosabb szempont. Azt nem állíthatom, hogy nálunk jobb a hús, mint a többi hentesnél, hiszen őket is sokan ismerik és szeretik, de a személyes kapcsolat kialakítása a vevőkkel elsősorban tőlünk függ. Az, hogy a vásárlóink 70%-a törzsvásárló, nekünk, eladóknak köszönhető.

 

Pál Lajos hentest Puskás Tünde kérdezte

 

Kecskeméti Piac 

Facebook

Korábbi cikkünk a kecskeméti piacról

 

Hozzászólások