Számos ifjúsági könyv és állattörténet írója, Fekete István 1900.január 25-én született és 1970. június 23-án hunyt el. Jókai Mór mellett a legolvasottabb magyar íróként tartják számon.

 

fekete-istvan

Fekete István mellszobra szülőfalujában (Forrás: Wikipédia)

Fekete István életének egy meghatározó élménye, hogy sokáig azt érzi, édesapja nem is szereti, olyan nagy szigorban neveli fiát. 1917 végén besorozzák, 1918-ig káplárként szolgál, erről a szomorú időszakról ír Ballagó idő című könyvében.  Miután végez tanulmányaival, Bakócára költözik, gróf Mailáth György birtokán segédtisztként dolgozik. A bakócai belgyógyász főorvos lányával itt ismerik meg egymást, és 1929. december 12-én össze is házasodnak. Két gyermekük születik, egy lányuk, Edit (1930-2013), és egy fiuk, István 1932-ben.

1916-ban jelenik meg első rövidke verse a Zászlónk című diákújságban. Mivel a vadászat közel áll a szívéhez, így szívesen ír erről a témáról. A Nimród című újságban meg is jelennek cikkei, a madarak vonulásáról, a vadak viselkedéséről, szokásairól ír.

Anyagi gondokkal küzd, de sikerül munkát találnia a Földművelésügyi Minisztériumban, de sajnos a a minisztériumi tisztogatások miatt 1949-ben nyugdíjazzák, könyveit nem adják ki, végül tanári állást vállal. Eközben írja a Kele és a Lutra című regényét. 1955-ben újra elkezd felfelé ívelni karrierje. Megjelenik Lutra című könyve 1955-ben, ami így megelőzi a Bogáncsot, a Tüskevárt és a Vukot is, melyekből később film is készül.  A Tüskevárért József Attila-díjat is kap.

Fekete István életrajzi regényének első kötete Csend címmel jelenik meg, amelyben számot vet életével. A három kötetből még utolsó írásaként a Ballagó idő készül el. 1970. június 23-án fejét örök álomra hajtja.

 

Forrás: Wikipédia

 

Nagy Kitti

 

 

 

Hozzászólások