A favágás egyet jelent a hagyománnyal, szenvedéllyel és szakértelemmel. Ez különösen igaz a STIHL TIMBERSPORTS® versenysorozatra, amely a sportfavágás legmagasabb szintű versenye. A sorozat kifinomult technikai tudást, emberfeletti erőt és kitartást követel meg a versenyzőktől. Május 17-én, Budapesten az egyik legizgalmasabb sportfavágó verseny tanúi lehetünk: a világ nyolc legjobb versenyzője küzd meg egymással a Champions Trophy első helyéért.

Ma már senki sem tudja, hogyan kezdődött pontosan… A feljegyzések
szerint két tasmániai favágó folyton vetélkedett egymással. Mindegyikük a
szakma legjobbjának tartotta magát. Hogy a kérdést végleg eldöntsék,
fogadást kötöttek. A megállapodás szerint az a nyertes, aki előbb ledönt
egy fát…

A világkupát 1985 óta rendezik észak-amerikai helyszíneken. Európában 2005 óta van jelen a bajnokság, és évente egy alkalommal rendezik meg, mindig más helyszínen.
Több versenyszámban is meg kell mérettetniük magukat a legjobbnak járó díjért. Van, hogy a versenyzők egy 90 köbcentis motorfűrészt használnak, melynek segítségével a vízszintesen rögzített tuskóból a vágásra kijelölt részen egy alsó- és felsővágással két, előre meghatározott vastagságú korongot kell levágniuk. Egy másik versenyszám a már kidöntött fa fejszés darabolására épül, és az sem árt, ha valaki gyorsan és precízen tud a fejszével fát kivágni. Számtalan kihívás vár tehát a versenyzőkre, akik között ott van egyetlen magyarként Juhász István is, aki hazai színekben indul a megmérettetésen. Juhász István a legeredményesebb magyar versenyző, aki sporttörténelmet írva 7. helyezést ért el a tavalyi világbajnokságon, de idén már a győzelemért aprítja majd a fát.

Forrás: Momentum Mundi

2014. május 12.

Hozzászólások