Színes programokkal készülünk az idei Múzeumok Éjszakájára: jönnek a labdazsonglőr bábakrobaták, lesz hennafestés, hagyományos indiai táncok, koncert, indiai finomságok és a már elmaradhatatlan kertmozi is.

Mindez megfűszerezve Abhisék Szingh – kortárs indiai festőművész és képregényrajzoló – látványos színpadi festésével. Várunk mindenkit, aki szívesen merülne el a több ezer éves India mesés világában. Keleti ízek, hindú imák, Szent Iván-éji szerelmek az egyetlen éjszakára átlényegülő Hopp-kertben.

A Hopp Múzeum Múzeumok Éjszakája programjait a budapesti Indiai Nagykövetség támogatja.
Színpadi programok:

18.00–18.10 Ünnepélyes megnyitó, lámpagyújtással

18.10–18.45 tánc | „Móhiníáttam” – Hegedűs Brigitta és táncosai móhiníáttam és dél-indiai szemi-klasszikus táncelőadása

A megnyitó után a Münchenből hazalátogató táncművész, Hegedűs Brigitta és táncosai adnak nekünk ízelítőt a Kerala államból származó móhiníáttam táncból (ez egyike India két fő klasszikus templomi táncának), amit egy dél-indiai szemi-klasszikus bemutató követ. 

18.45–19.15 Live performance, action painting | Abhisék Szingh színpadi festése

Az ISTEN | NŐ kiállításban több alkotásával is jeleskedő nemzetközi hírű kortárs festő és képregényrajzoló, Abhisék Szingh a Hopp Múzeum felkérésére és az ICCR (Indian Council for Cultural Relations) támogatásának köszönhetően idén júniusban végre Magyarországra is ellátogat. A Múzeumok Éjszájára a Hopp Múzeum vendégeinek abban a kiváltságban lehet részük, hogy a kertben elhelyezett Szingh-reprodukciók mellett közelről is láthatják a művészt alkotás közben. 

19.30–20.15 bábszínház | „KATHPUTLI” a MárkusZínház bábelőadása

A lassan három évtizede működő MárkusZínház egyik legnépszerűbb előadását hozza el kicsiknek és nagyoknak a Hopp Színpadra. A Kathputli (Fa-Baba) zsinóros, kereszt nélküli marionettfiguráival a rádzsasztáni előadó-művészet jellegzetes műfaja, melyben egyszerre van jelen zene, ének, színház, tánc és költészet. 

 

20.30–21.15 tánc | Porous Earth – The Journey of A River

A Porous Earth – The Journey of A River címet viselő bharatanátjam alapú szólótánc-előadás kiindulópontjául Tejdeep Kaur Menon magas beosztású rendőrnő verse szolgált. Az előadás egy szennyezett folyó útját követi végig, forrástól a tengerig, miközben az élővizek szennyezését és a nőkben lakozó sokfelé irányuló energiákat helyezi gondolataink előterébe. 

21.30–22.15 koncert, klasszikus zene | A Calcutta Trió előadása

A Calcutta Trió 1980-as évekbeli alapításától fogva fő céljának tekinti a 3500 éves indiai klasszikus zene tradíciójának, csodálatos rágáinak, a világ legfejlettebb élő zenei ritmusrendszerének népszerűsítését. Tagjai egytől egyik kiváló, Indiában tanult művészek, akiknek olyan idolok voltak a mesterei, illetve alkalmi zenésztársai, mint Pandit Ravi Shankar vagy éppen Ustad Alla Rakha.

22.20–00.30 filmvetítés | Queen

indiai vígjáték, 146 perc, 2014, eredeti nyelven, magyar felirattal
Rendező: Vikas Bahl
Kertmozi az Andrássy úti villa mögött. Az előző évek hagyományait követve egy újabb közös szabadtéri mozizásra invitáljuk az indiai filmek és a Hopp-kert szerelmeseit. A platánok és ginkók ölelte mozivásznon ezúttal Rání, egy egyszerű indiai lány kalandjait követhetjük végig, aki türelmetlenül várja élete legboldogabb napját. A vőlegénye azonban – hogy, hogy nem – faképnél hagyja őt, ráadásul éppen az esküvő előtt. Rání erre szokatlan döntést hoz: egyedül is elmegy párizsi nászútjukra…

További kerti események:

19.30–21.00 A fény diadala – Legyél te is fényvivő és készítsd el saját mécsestartódat indiai stílusban!
22.00–24.00 Üvegfestés
19.00–22.00 Hennafestés
18.00–22.00 Próbálj fel egy szárít! Száríba öltözés és fotózás
18.00–24.00 Indiai Étterem

Tehát az időpont: 2018. június 23. szombat 18.00–00.30

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.

 

Hozzászólások