Évszázadok öröksége – Fejezetek Kecskemét Gazdaságtörténetéből címmel rendezték meg Kecskeméten azt az ipartörténeti kiállítást, amelynek célja a 650 éves város gazdaságtörténetének bemutatása a céhes időktől kezdve. Sokszínű várostörténeti háttérbe ágyazva kapunk ízelítőt a szép kort megélt város históriájából. 

A kiállítás 2018. szeptember 13-án, csütörtökön délután nyílt meg a Rákóczi út 4-ben lévő szép patinás épületben, az egykori Szigma áruház helyén. A kiállítás szervezői a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára, Kecskemét és Vidéke Általános Ipartestület, valamint a Neumann János Egyetem.

Az ipartörténeti kiállítás gazdag anyaga méltó a város 650 éves történelméhez. A kiállítást és a kapcsolódó programsorozatot nemcsak ismeretterjesztő céllal hozták létre, hanem motivációs élményt is szeretnének nyújtani a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára. Számukra az egyik legfontosabb üzenet az iparos lét és az értelmes kétkezi munka presztízsének tudatosítása. Éppen ezért a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a helyszínre látogatnak majd a pályaválasztás előtt álló diákok.

 

A kiállítás helyszíne Kecskemét egyik jelentős építészeti emléke, eredetileg a Leszámítolóbank számára épült 1904-ben. Az elmúlt években időszaki tárlatoknak adott otthont. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által, valamint a támogatók segítségével történt felújításával méltó helyet ad most a kecskeméti gazdaságtörténet bemutatásának. A földszinti oszlopos nagyteremben a 650 éves várostörténetet meghatározó gazdasági események mentén egyfajta időrendben mutatták be az iparosokat, kereskedőket, cégeket és egyéb gazdasági szereplőket. 

A szervezőknek sikerült látványossá és érdekessé varázsolni a kincset érő, különböző korokból származó tárgyakat. A sok kiállított kép és tárgy lehetővé teszi a korszakok elképzelését, a látványosságról korháttérként panorámaképek gondoskodnak. Mindezek bizonyára felkeltik majd a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődését, s talán folytatják majd őseik hagyományait.

A kirakatokban és a két földszinti, valamint a két emeleti kisebb termet a támogató vállalkozások számára ajánlották fel, hogy ott bemutatkozhassanak. Olyan installációk elhelyezése történt meg, amelyek lehetővé teszik a látogató diákok számára az adott cégnél elérhető munka- és karrierlehetőségek megismerését.

A kiállítás támogatói:

  • Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • az OTP Bank Nyrt.
  • a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
  • a BÁCSVÍZ Zrt.
  • az Univer Cégcsoport
  • a DAKK – Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt.
  • a Zwack Unicum Nyrt.
  • a Neumann János Egyetem
  • a STI Petőfi Nyomda Kft.

A kiállítás helyszíne: Kecskemét, Rákóczi út 4., volt SZIGMA épület.
A kiállítás ideje: 2018. szeptember 13. – 2018. október 31.
A kiállítás nyitva tartása: keddtől vasárnapig 10 óra és 18 óra között

A belépés ingyenes.

 

 

Hozzászólások