Esőkerttel a környezet védelmében – A zöldülő város jegyében esőkert építést szerveztek csütörtök délután Homokbányán, a Katica bölcsőde előtti téren. A Kecskemét 4.0 programon belül működő Környezettudatos városi infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése munkacsoport több mint 100 növényt biztosított a munkacsoport tagjaiból, illetve a bölcsőde dolgozóiból, szülőkből és a városrész lakóiból álló lelkes ültetőknek.

Városlakóként nap mint nap szembesülünk az esővíz okozta károkkal, hiszen a magas szinten beépített területeken az esővíz bármilyen felületen képes megállni: aszfalton, betonon, kövön, rontva ezzel a felület állóképességét, tartósságát. Az összegyűlt vizet a csatornákba vezetik, amely azonban sokszor nem képes kezelni a hirtelen lezúduló csapadékot, és túlfolyáskor a szennyvíz az utcákra jutva növeli a fertőzésveszélyt. A városi esővíz ráadásul sok mérgező anyagot mos a talajba az utakról, többek között különféle olajszármazékokat.

Az esőkert egy mesterségesen kialakított és növényekkel beültetett mélyebben fekvő felület a talajban. Célja az esővíz felfogása, ideiglenes tárolása és szűrése. A Környezettudatos városi infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése munkacsoport az esőkert létrehozásával szeretne példát mutatni az értékes esővíz hasznosítására és megfelelő kezelésére. Az esőkert ráadásul az esővíz minőségét is javítja. A vizet nemcsak a talaj szűri meg, hanem a növények gyökere is, amely minden hasznos elemet kivesz, amire szüksége van. A környezettudatosságot támogató projektek 2020 őszétől még hangsúlyosabb szerepet kapnak a munkacsoporton belül.

esokerttel a kornyezet vedelmeben

Az esőkert növényfajtáit Győri András, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata főkertészének ajánlása alapján választotta ki a munkacsoport. Az esőkerttel a környezet védelmében nagyot léptünk előre.  Létrehozása az AIPA Kft. és a KEFAG Zrt. segítségével valósult meg.

 

Kapcsolódó cikkünk a Montázsmagazinban

 

Hozzászólások