A múzeum igazgatóhelyettese a dokumentum keletkezéséről elmondta: a levelet a festőművész 1882. februárjában írta Mechlovics Béla budapesti kalapos mesternek, aki korábban ajándékként egyedi tervezésű kalapot készített Munkácsynak. A mester akkor arra kérte a művészt, hogy engedélyezze számára a Munkácsy név használatát az ilyen mintára készített kalapoknál – idézte fel Medgyesi Pál a szerdai sajtóbemutatón. A Békéscsabának adományozott válaszlevélben Munkácsy Mihály megköszöni a felajánlott ajándék kalapot és engedélyezi, hogy a további példányok a Munkácsy-kalap nevet viseljék.

Az igazgató-helyettes kiemelte: a bekeretezett, finom minőségű levélpapíron Munkácsy monogramja látható koronával díszítve, ami a művész előkelő rangját jelezte. A levél kézbesítés utáni sorsa ismeretlen, először 1965-ben bukkant fel, amikor a dokumentum egy lelkes szegedi gyűjtő, Pusztay Ödön asztalosmester birtokába került.

A relikviát Pusztay Ödön lányai, Csapiné Pusztay Györgyi és Török Attiláné Pusztay Éva adományozták a Munkácsy Mihály Múzeumnak. Pusztay Györgyi megemlítette: a múzeumban a levélnek méltó helye lesz. Az intézmény 107 tárgyi emléket, 223 dokumentumot és 111 koszorút, címert, elismerést őriz Munkácsy Mihálytól, valamint 134 olyan tárgyat, emléket, amelyek a festőgéniusz halálát követően keletkeztek.

MTI

2014. január 24.

Hozzászólások