A február 14-én tartott Bálint-nap világszerte az egyik legnépszerűbb ünnep. Angolszász eredetű, angol elnevezése, a Valentine’s Day gyakran a magyar szóhasználatban is megmaradt. Ma elsősorban a kirakatokat elárasztó piros szívek, a szirupos versikék és giccses képek hívják fel rá a figyelmet, holott a hagyomány eredete több száz évre nyúlik vissza az időben, és mélyebb mondanivalót is hordoz.

valentin nap rozsak

 • A hagyomány szerint Bálint Terni városának (Róma közelében lévő település) püspöke volt a 3. században. II. Claudius császár idejében keresztény hite miatt vértanúhalált halt. A legenda szerint a börtönben az őr lányának visszaadta a látását, majd kivégzése előtt búcsúzásként üzenetet küldött a lánynak. A püspök egyébként titokban a keresztény szokás szerint eskette meg a párokat, mely szintén tiltva volt.  Az ötödik század végétől már különös tisztelet övezi az alakját, de a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé a 14. századi Angliában és Franciaországban vált.
 • A vallásos hagyomány pogány, a római korra visszavezethető elemekkel is keveredett. Az ókori Rómában február 13. és 15. között tartották Pán ünnepét és a Lupercaliát, melyek tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból álltak. A papok kecskebőr szíjjal ostorozták a fiatal nőket, hogy termékenyek legyenek. Február 14-e ezen kívül Junó istennő ünnepe is volt, akit a házasság pártfogójaként is tiszteltek. A lányok a templomban szerelmi jóslatot kértek jövendőbelijükről.

szent balint

Szent Bálint keresztel

 • Angliában a 14. században Geoffrey Chaucer költő már említést tesz az ünnepről. A „Madárparlament” című művében jelképesen a madarak keresnek társat a természet istennője segítségével. A költeményt feltehetőleg a király udvarában megtartott Bálint- napi ünnepségekre írta.
 • Samuel Pepys költő felesége 1667-ben férje szerelmes levelét egy virágcsokorral viszonozta. A levél és a virágcsokor, mint a szerelem kifejezésének eszköze ettől kezdve a nemesi társaságban is meghonosodott.
 • A Hamletben az őrült Ophelia is énekel Szent Bálint napjáról.

valentin kepeslap5

Bálint-napi képeslap a 19. század második feléből

 • Németországban az amerikai katonák közvetítésével honosodtak meg a Bálint-napi szokások. 1950-ben Nürnbergben volt az első Valentin-napi bál.
 • Japánban február 14-én a feleségek csokoládéval ajándékozzák meg férjeiket, ismerőseiket és kollégáikat, akik egy hónappal később fehér csokoládéval viszonozzák a figyelmességet.
 • Finnországban a Bálint- napot a “barátság” napjaként ünneplik, melyen az emberek képeslapot küldenek azoknak, akiket kedvelnek.

valentin nap kepeslap

Képeslap a 19 – 20. század fordulójáról

 • Bálint az epilepsziások védőszentje is, 1997 óta az ő emléknapján tartják az epilepsziások világnapját. Az erre a betegségre hajlamos emberek gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett „bálintkeresztet”.
 • Lengyelországban, Chełmno városának plébániatemplomában évszázadok óta őriznek egy Szent Bálint-ereklyét. Február 14-én minden évben megemlékeznek a vértanúról és a szerelmesekről.
 • A népi hagyomány szerint jó termés várható, ha Bálint-napon hideg, száraz az idő.

 

Weninger Nóra

Hozzászólások