A gyönyörű idő hatására sokan választottak szabadtéri programot  február 14-én. Az Állatkertben – köszönhetően a jelentős kedvezményeknek is – számos látogató volt kíváncsi a második születésnapját ünneplő kiselefántra, Ashára, akit különleges emeletes tortával köszöntöttek fel. Az elefántok mellett más állatokat is meglestünk délutáni pihenőjük közben.

balint_nap2

A 2013. február 14-én született ormányost délelőtt 11 órakor köszöntötték fel a gondozók egy az elefántok szája íze szerint készült emeletes tortával. A hatalmas „tortalapokat” a galgahévízi Telek Pékség pékjei sütötték zabból, korpából és lisztből, a torta „krémjét” réti széna adta, s déligyümölcsök, illetve zöldségek is kerültek rá. A tetejére pedig egy kenyértésztából formált nagy kettes számot helyeztek: ezt ugyancsak a galgahévízi pékek remekelték.

balint_nap1

Asha, Angele és Assam a szülinapi torta maradékával

 

A méretes tortát Asha a szüleivel, a 13 éves Angele-lel és a 14 éves Assammal közösen fogyasztotta el. Először csak óvatosan csipegettek a tortáról, majd Angele az egész emeletes tortát fölborította, mondhatni „felszeletelte” azt a családnak.

Az elefántborjú két évvel ezelőtt világra jövetele igen nagy eseménynek számított, mert előtte több mint ötven éven át nem volt Budapesten kiselefánt. A születésekor 70-80 kg-os jövevény az elmúlt két évben sokat fejlődött és most már 940 kilogrammot nyom. Ez ugyan nem kevés, és meg is felel az állat életkorának, de a felnőtt elefántokhoz képest Asha még mindig nagyon kicsi. Angele, az anyaállat, aki elefánt mértékkel igen törékeny, filigrán alkatú hölgynek mondható, 2,7 tonnát nyom, Assam súlya pedig megközelíti a 4,5 tonnát.

 

balint_nap9_medve

A szíriai barnamedve pihenés közben

 

balint_nap7_kommodoi varanusz

Irwin, a tekintélyes megjelenésű komodói varánusz

Sivatagi róka

Sivatagi róka

 

balint_nap4_orrszarvu

balint_nap12_kenguru

balint_nap11_pingvinek

Szöveg forrása: Fővárosi Állat-és Növénykert sajtóközleménye

Hozzászólások