Az emberek gyakran emlegetik valamely épülettel, környezettel kapcsolatban genius locit, a hely ihletet adó szellemét. A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik kiemelt programhelyszíne az újranyílt Vigadó, ahol a magyar és a nemzetközi komolyzenei élet fiatal tehetségei és sztárjai váltják majd egymást. És a hangversenyeket hallgatva bárki megtapasztalhatja, hogy a Vigadó falai még ma is sugározzák a 19. és 20. századi zenei, irodalmi, festői nagyságainak szellemét.

Bogányi Gergely (Fotó: Felvégi Andrea)

 • A Magyar Képek estéjén március 23-án Miklósa Erika előadásában a közelmúltban elhunyt Szokolay Sándor egyik legvarázslatosabb műve, a Soproni akvarellek és Dubrovay László Magyar szimfóniája mellett a legnagyobb magyar zeneszerzők, Liszt, Kodály és Bartók művei hangzanak fel.
 • Március 27-én a brit trombitaművész, Alison Balsom eredeti műveket és átiratokat is műsorára tűz majd.
 • Yuma Aoki 2013-ban elnyerte a Liszt Ferenc Zeneakadémia 16. szapporói szemináriumának fődíját. Az elismerés egyben lehetőség egy budapesti bemutatkozásra, melyre immár hagyományosan a Tavaszi Fesztiválon kerülhet sor, március 28-án.
 • Ugyanezen a napon este 19.30-kor Bogányi Gergely és kamarapartnerei – soraiban a hatéves Veér Lili hegedűssel – nagyszerű zongoraesttel kápráztatják el a közönséget.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál színes programjai ma is közvetítik a magyar zene történetének legfényesebb pillanatait akkor is, ha ez a Vigadó nem azonos azzal, amelyben 1839-ben a pest-budai árvízkárosultak javára adta hangversenyét a 16 évnyi távollét után Magyarországra visszatérő Liszt Ferenc. Az 1833-ban megnyílt régi Pesti Vigadót Johann Aman terveinek átdolgozása után Pollack Mihály tervezte és építette meg, egyik első híres vendége az idősebb Johann Strauss volt, de játszott itt az ördögi hegedűs, Paganini riválisa, Henri Vieuxtemps is.

 • Zalai Antal generációjának egyik legtehetségesebb hegedűszólistája, a kiváló cigányprímás, Szalai Antal fia. Március 29-én olyan kiválóságokkal lép színpadra, mint Rohmann Ditta, Bársony Péter, de egy-egy műsorszám erejéig az Itzhak Perlman tanítványaként diplomázó Kállai Ernő és a tizenkét esztendős Kovács Alicia is pódiumra lépnek.
 • A Kaposvári Kamarazenei Fesztivál közönsége már jól ismeri az ukrán származású brácsaművész-karmestert, Maxim Rysanovot. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon március 29-én Jacob Katsnelson, valamint a Kelemen Kvartett csellistája, Kokas Dóra és az ifjú gordonkaművész, Devich Gergely lesznek a partnerei.

Alison Balsom

 • Banda Ádám március 30-i hegedűkoncertjének programja a szólódarabtól a duón és trión át az oktettig ível. A koncerten közreműködőként Prunyi Ilona, az Accord Quartet és Rohmann Ditta is fellép.
 • Este 19 órakor a Kokas Katalin-Kelemen Barnabás házaspár alapította Kelemen Kvartett Jonathan Cohennel és többek közt a Kelemen-generáció legifjabb képviselőjével, Kelemen Hannával kiegészülve ad már-már családi koncertet.

1849. május 13-án éjszaka Heinrich Hentzi, az osztrák sereg tábornoka a budai Várból rommá ágyúztatta a klasszicista épületet, ami csak tizenhat év múlva, 1865 farsangján nyílt meg újra. Az első ünnepi koncert hangjai március 25-én csendültek fel, Erkel Ferenc pálcája alatt Beethoven IX. szimfóniája szólalt meg a Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában. A II. világháborúban súlyos bombatalálatok érték, de a helyreállítással kapcsolatos viták miatt csak 1970-ben kezdődött meg az újjáépítés, amely 1980-ra fejeződött be. Sem a felújítás, sem az irodaház nem állta ki a kor próbáját, így 2003 decemberében utoljára rendeztek koncerteket a Vigadóban. Egy évtizedes tetszhalál után frissen „kozmetikázva” kinyitja kapuit a múzsák, és persze a közönség előtt.


 • A The Hilliard Ensemble az angol énekes kultúra egyik legjelesebb képviselője, tagjai a régi és az új zene, a tradicionális és a kísérletező előadásmódok elkötelezett hívei. A magyar közönség április 1-jén hallhatja őket a megújult Vigadóban. 
 • Április 2-án három első rangú muzsikus ad különleges trióhangversenyt. Stuller Gyula, Perényi Miklós és Rohmann Imre Mozart, Debussy és Schubert darabokat játszik majd.

Maxim Rysanov

 • Nicolas Altstaedt Borisz Pergamenscsikov utolsó tanítványainak egyike volt. A német csellista április 5-én Kelemen Barnabással ad közös koncertet a Vigadó közönségének.
 • A kamaraestek és koncertek mellett a Vigadó galéria első kiállítása a Kossuth-díjas, érdemes művész, a 80 éves Schrammel Imre életművéből válogat. A kiállítás március 28. és június 29. között tekinthető meg.

További információ a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Vigadó honlapján található.

Forrás: BTF Kommunikáció

2014. március 19.Hozzászólások