Buddy Holly, a rock and roll egyik nem mindennapi sztárja – Ha a zene megérint, teljesen mindegy, hogy milyen stílusban játsszák. (Tóth Auguszta)

Szeretem azokat a filmeket, amelyek bemutatják egy-egy zenész élettörténetét. Megismerve törekvésüket, kitartásukat, elhivatottságukat a zene iránt még közelebb kerül az emberhez az a zenei világ is, melyben tevékenykedtek. Van, amikor az ember többször is megnéz egy filmet, és mégis mindig ugyanazt az élményt nyújtja, mintha legelőször látná. Buddy Holly története is ezek közé tartozik. Nagyon jó, hogy inkább a zene van előtérben a filmben, mint a részletesebben kidolgozott önéletrajz. Az ember szinte ott „pörög” a közönség sorai között, olyan dinamikusan tudja megélni az elhangzó slágereket.

Buddy Holly (eredeti nevén: Charles Hardin Holley; Lubbock, Texas, 1936. szeptember 7. – Clear Lake, Iowa, 1959. február 3.) Amerikai énekes, dalszerző, a rock and roll úttörője. Az egyik legnagyobb legendája volt a rock and roll történetnek. Sok későbbi művészre nagy hatással volt a zenéje.

A film Buddy Holly életét kíséri végig pályafutásának kezdetétől tragikus haláláig. Az 1950-es évek közepe, vége felé alakult zenekar, a “Buddy Holly és a Tücskök” alakulásáról, feloszlásáról szól az igaz történet, magánéleti fordulatokkal tarkítva. Gary Busey és társai, Charles Martin Smith és Don Stroud felejthetetlen alakítást nyújtanak, és nemcsak színészileg: amit hallunk tőlük, az bizony saját hang és saját hangszer, nem playback!

A 22 éves Buddy Holly, a 17 éves Ritchie Valens és a 28 évével már öregnek számító Jiles P. „Big Bopper” Richardson a Winter Dance Party Tournak nevezett turné keretében repült volna a minnesotai Moorheadbe, ám a kis magánrepülőjük 1959. február 3-án éjfél után egy órakor, közvetlenül a felszállás után lezuhant az Iowa állambeli Clear Lake tó mellett. A tapasztalatlan pilóta, Roger Peterson megzavarodott a hóviharban és elvesztette uralmát a gép felett; ő és három utasa is szörnyethalt. Amikor a filmet bemutatták, Buddy Holly özvegye sírva hagyta el a vetítőtermet az első megtekintéskor, annyira fájt neki látnia a drámát. Később elismerően nyilatkozott Busey tehetségéről.

Buddy sok mindenben rendkívüli volt, nem az a fajta sztáralkat, aki „szép” is. Félénksége, tehetsége párosult a zene iránti mély, őszinte, igaz egyszerű szeretetével, tiszteletével. Szemüveges volt, ami még inkább közelebb hozta az őt a közönségéhez, hiszen sztárallűröktől mentes, átlagos fiatalnak látszott. Hivatástudata, kitartó munkája mellett egy józan gondolkodású fiatalembert ismerünk meg, aki színessé, letisztulttá teszi ezt a zenei világot. Ők az első fehér zenészek, akik felléptek az Apollóban. A tulajdonos kételkedve fogadta a fellépésűket a színes bőrű közönség előtt, hiszen erre nem volt még korábban példa. Buddy azonban itt is rendíthetetlen, és a siker sem marad el. Ilyen a párválasztásban is, egy életre választ társat.

A Buddy emlékére emelt szobor Lubbockban

Elvis Presley előzenekara volt. 1955. február 13-án a Fair Parkban Bob és Buddy nyitotta meg Elvis Presley koncertjét. Buddy a nagy eseményre kölcsönkérte Elvis Martin gitárját. Abban az évben még kétszer érte őket ez a megtiszteltetés. Bővebb életrajza ITT olvasható:

Gary Busey

Gary Busey (Goose Creek, Texas, Amerikai egyesült államok, 1944. Június 29. -) amerikai színész. Karakterszínész, aki több mint 150 filmben szerepelt, köztük olyanokban, mint a Halálos fegyver, a Ragadozó 2., az Úszó erőd, A cég, stb. Tévéfilmekben is játszott, ezek közül legismertebb a Walker, a texasi kopó.) Ő játssza Buddy Hollyt a filmben, rendkívül hitelesen. Alakításáért – Oscar és Golden Globe díjra jelölték.

A film ITT megtekinthető.

 

 

 

 

Lakatos Ilona

 

 

 

Hozzászólások