Biztosan sokan elgondolkoztak már azon, hogy mit is csinál a munkája során egy protokoll tanácsadó. Csak a diplomáciai rendezvényeken szorgoskodik? Vagy vannak más területek is, ahol szükség van a munkájára? Ez utóbbi igaz, hiszen a jó modor iránti szeretetét nem csak ezeken az eseményeken, hanem vállalati berkekben és akár az iskolákban is átadhatja.

egy protokoll tanacsado

A mindennapokban a reggeli kávétól az esti lefekvésig hasznát vehetjük a tanácsainak

A mindennapokban bizonyos szinten mindannyian tudunk illendően viselkedni, de vannak olyan speciális helyzetek, amelyekkel még nem találkoztunk. Így jó, ha szakember tanácsát kérjük.

Például az üzleti környezetben egy üzleti protokoll tanácsadó tanít meg arra, hogy miként kell lebonyolítani egy találkozót vagy vállalati ajándékozást. De segíthet elsajátítani a levelezés szabályait, vagy azt, hogy egy üzleti telefonhívás során milyen protokollt kell betartani.

Biztosan előfordult már veled, hogy egy étteremben nem tudtad, hogy miért van annyi evőeszköz a tányérod körül. Ahhoz, hogy egy üzleti vacsorán jó benyomást keltsünk, jó, ha ismerjük ezeket a szabályokat. Ki mástól tudhatnánk meg, mint a protokoll szaktanácsadótól?

Nemzetközi szinten főként a politikusok veszik igénybe egy protokoll tanácsadó segítségét, de a hétköznapi emberek is hasznát veszik a tanácsainak, ha épp külföldi út előtt állnak. Megtudhatjuk tőle, hogy az adott országban milyen az elfogadott öltözék, az étkezési vagy az ajándékozási szokások, etikett szabályok.

Így dolgozik a protokoll szaktanácsadó

Tevékenysége több területre is kiterjed, így fontos, hogy figyelje a nemzetközi trendeket, amelyek úgy, mint ahogy az élet szinte minden területén, napról-napra változhatnak.

Az üzleti szférában nemcsak a vállalati vezetőket, hanem az alkalmazottakat is oktatja a helyes üzleti viselkedésre. Ügyel arra, hogy az állami intézményekben a dolgozók viselkedése és kommunikációja európai szintű legyen, akár egymással, akár az ügyfeleikkel szemben.

De mint ahogy azt már fentebb is említettem, oktathatja a fiatalokat is a megfelelő viselkedésre közép és felsőoktatási intézményekben is.

Milyen készségekkel rendelkezik egy protokoll szaktanácsadó?

Ahhoz, hogy a fenti feladatokat maximális szinten el tudja látni, fontos, hogy megfelelő tudással és bizonyos tulajdonságokkal készségszinten rendelkezzen.

Foglalkozásából adódóan a jó modor az elsődleges kritérium, hiszen példát kell mutatnia azoknak, akik tanulni szeretnének tőle. Ebbe az öltözködés is beletartozik.

Fontos, hogy nyitott legyen az új irányok, szokások felé. Mivel a viselkedéskultúra és ezáltal a protokoll egyes területei alakulhatnak, ezeket nyomon kell követnie.

A kiváló beszédkészség és a stílus a protokoll tanácsadó cégére. Akár váratlan, akár megszokott szituációkban kifogástalan kommunikációs készséggel kell rendelkeznie.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

 

Hozzászólások