A 28 hajós flotta csaknem négy évszázada, Floridától 640 kilométerre került hullámsírba egy rendkívül heves hurrikán miatt a mai Venezuelából – akkor Cumana spanyol gyarmatról – indulva Spanyolországba. Félezer ember vesztette életét, köztük 121 misszionárius. A kulcsfontosságú gálya, a Buen Jesús y Nuestra del Rosario 117 tonnás volt.

Kincseinek feltérképezéséről szerdán tartottak Londonban sajtóértekezletet, amelyen elmondták, hogy 39 aranyrudat, 1184 ezüstpénzt és több mint hatezer igazgyöngyöt rejt a roncs és környéke. Történészek szerint a veszteség rendkívül érzékenyen érintette a spanyol központi bankot, mert olyan időszakban történt, amikor valósággal vágtatott a spanyol infláció, 300 százalékos volt, Spanyolországnak pedig véget nem érő háborúi miatt tetemes adóssága halmozódott fel.

                                                  

“Madrid már sohasem heverte ki a veszteséget” – állítja Sean Kingsley brit régész, aki 2005 óta tanulmányozza a flotta roncsait, amelyekből az első leleteket 1990-ben hozták a felszínre.

A legutóbbi mélytengeri felderítést szondával végezte egy floridai cég. A vizsgálódás során mellékesen sok papagájcsontot is találtak, ami arra utal, hogy ezekkel a madarakkal is kereskedtek: Európában jól el lehetett adni őket.

Forrás: MTI

2013. április 6.

Hozzászólások