Idén is megrendezésre került a Dulity Tibor Alkotótábor a Kiskunsági Nemzeti Park Kontyvirág Erdei Iskolájában. A tábor történetében 24. alkalommal találkozhattak az új és a törzsgárda tagjainak számító festők, hogy a Tőserdő és környéke szépségeit és az általuk kiváltott érzéseiket és élményeiket a festészet valamilyen technikájával megjelenítsék alkotásaikban. 

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Dulity Tibor özvegye, Benkő Éva kezdetektől fogva a tábor fő szervezője. Évát a táborról, az indulás éveiről és a jövő évi tervekről kérdezem.

Mesélj nekünk arról, hogyan indult el 24 évvel ezelőtt ez a kezdeményezés!

A tábor első helyszíne Jakabszállás volt, ahol a település a régi tanyai iskolát kulturális találkozóhellyé kezdte alakítani. Itt körülbelül 5 évig működtünk. A növekvő létszám miatt újabb települések, Fülöpjakab, Kiskunfélegyháza, Péteri tó és az elmúlt évben Borsihalom adott otthont a tábornak. A létrehozás ötlete Dulity Tibor nevéhez fűződik, aki nagyon szeretett képzőművészettel foglalkozni úgy, hogy másokat is foglalkoztat. Meghívásos alapon kerültek a művészek a tábor tagjai sorába. A törzstagsághoz mindig csatlakoznak újak is, kész alkotók és tanulni vágyók egyaránt. És így történik napjainkban is.

 

tajkepfestok02

Benkő Éva, Sáska Tibor, Molnár István és a táborban részt vevő alkotók

Kérlek, mondj néhány gondolatot a Dulity Tibor díjról!

Dulity Tibor halála után az országos tábor vezetősége kezdeményezte a Dulity Tibor díj létrehozását. Először Tóth László akvarellfestő kapta meg a megtisztelő díjat, aki feleségével együtt az indulás óta szinte minden tábor munkájában aktívan részt vett. Majd Sáska Tibor festőművész, idén pedig Rátkai Zsuzsa vehette át munkája elismeréseként a díjat.

 

tajkepfestok5

Dulity Kálmán, Dulity Tibor fia

Ki az idei tábor művészeti vezetője?

Sáska Tibor festőművész Dulity Tibor halála óta vezeti a tábor művészeti tevékenységét. Szakmailag nagymértékben segíti a fejlődésben a tábor résztvevőit. Festészeti bemutatók során mutatja be a különböző technikai megoldásokat lépésről lépésre. A rendszeres képértékelésekkel erősíti a pozitív festői megnyilvánulásokat, és hívja fel az alkotók figyelmét az esetleges hibákra. Sáska Tibor szerint a tábor bizonyítéka annak, hogy van létjogosultsága a tájképfestészetnek.

 

tajkepfestok4

Dr. Rosta Ferenc, Kiskunfélegyháza alpolgármestere és Rátkai Zsuzsa, az idei Dulity Tibor-díjas

Milyen meglepetéssel zárul az idén a tábor?

A hét zárásaként Molnár István képzőművész, Dr Rosta Ferenc Kiskunfélegyháza alpolgármestere, Rátkai Zsuzsa és Dulity Kálmán tisztelik meg látogatásukkal a tájképfestő tábor résztvevőit. Az alkotások megtekintése és elemzése után személyre szóló tanácsaikkal erősítik meg az alkotókat az általuk művelt festészeti út helyességében, irányt mutatva a további tevékenységükhöz. Fekete Zoltán és felesége verses, zenés műsorában gyönyörködhetnek a jelenlévők. A vacsorára készülő halászlé elfogyasztása után pedig baráti beszélgetéssel töltjük az este hátralévő részét.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Benkő Éva táborszervezőről készült alkotás

2017-ben ünnepli a tábor fennállásának 25 éves évfordulóját. A terveink szerint Kiskunfélegyházán kerülne megrendezésre az eddigi Dulity Tibor díjasok kiállítása, melyre a tábor történetében és a tábor munkájában résztvevők valamennyien meghívást kapnának.

Reméljük, hogy még sok éven keresztül sikerül a tájképfestők táborának megrendezéséhez helyet és támogatókat találni. Az eddigi támogatásokat pedig köszönjük.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Konzultáció

Köszönöm a beszélgetést! Jó egészséget és sok sikert kívánok a negyedszázados évforduló megünnepléséhez.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

  Szegedi Olga alkotás közben

Almási Zsuzsanna

Hozzászólások