Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész elképzelései alapján készült el az a különleges zongora, amely immár a pécsi Kodály Központot gazdagítja. A nagyobbik típusú, 292 cm-es hangszer megjelenése és hangzása alapján versenytárs nélküli modell.

Bogányi Gergely elképzelései alapján a Zengafons Kft. tervezte a zongorákat, amelyek tízéves fejlesztés eredményei. Főbb újdonságai: az eddigi legjobb zongoramárkákat túlszárnyaló zengő hangzás, a hangszernek a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot biztosító kompozit-ötvözet (a rezonáns lap anyaga), a zongora mechanikáján végzett jelentős újítások, valamint a zongora modern, figyelemfelkeltő dizájnja. A hangszer az új kompozit anyaghasználatnak köszönhetően kevesebb karbantartást igényel, értékét pedig korlátlan ideig képes megtartani. A zongora formavilága már önmagában spirituális üzenetet közvetít, funkcionális szempontból pedig hangvetőként is működik, ami újdonság a hangszer történetében.

A kormány 2015-ben döntött a Bogányi-zongorák megvásárlásáról, magyar és külföldi közintézményekben történő elhelyezéséről. Abból a célból, hogy a különleges magyar zongorát megismerhesse mind a hazai, mind a nemzetközi zenei élet. A zongorák állami megvásárlásának köszönhetően a hangszerek elismert magyar, valamint külföldi kulturális intézményekhez kerülnek, lehetővé téve, hogy világhírű művészek Magyarországon kívül is koncertezhessenek rajtuk, ezzel is öregbítve a magyar kultúra és zeneművészet hírnevét.

A Bogány-zongorák kétféle méretben készültek, Pécsre a nagyobb, 292 cm-es hangszer került, amelynek piaci értéke 107,9 millió Ft (2015-ös adat). A Kodály Központ fényét emelő új hangszert csütörtökön mutatták be sajtótájékoztató keretében. 

A helyszínek kiválasztásának legfontosabb szempontja az volt, hogy olyan hangversenytermekbe kerüljön a hangszer, melyek presztízsüknél és látogatottságuknál fogva leginkább biztosítják, hogy a közönség minél szélesebb körben megismerhesse az újdonságot. Fontos volt az is, hogy az új magyar zongora ne csak budapesti zenei intézményekhez és ezáltal a fővárosi közönséghez jusson el, hanem vidéki városokba is. Pécsre, az Európa Kulturális Fővárosa cím korábbi birtokosára a zenei élet gazdagsága és infrastruktúrájának fejlettsége okán esett a választás, hiszen itt található az ország egyik legjobb akusztikájú zenei intézménye, a Kodály Központ. Az épület 2010 decemberi átadása óta teltházas koncertek során világhírű előadóművészek követték egymást a hangversenyteremben, amely komoly- és könnyűzenei koncerteknek, valamint színházi előadásoknak ad otthont.

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a városban a Bogányi-zongoráért indult közadakozás keretében több mint kétmillió forint gyűlt össze, amelyet a hangszerrel kapcsolatos költségekre költöttek, mint a szállítás és a hangolás. Kifejezte örömét, hogy Pécs is gazdagodhatott egy ilyen zongorával.

Bogányi Gergely zongoraművész elmondta, hogy a zongora gondolata több mint 20 évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne. “Azt szeretném elmondani erről a 20 évről, hogy ez nem egy általános vállalkozás, hanem egy életfeladat” – fogalmazott a művész.

Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nkft. Sajtó

 

Hozzászólások