Az idei év egyik legizgalmasabb adózást érintő kérdése a családi SZJA visszatérítés. A témával kapcsolatos híreket érdeklődve követi az adózási szakma iránt érdeklődők csoportja, szakemberek, könyveléssel foglalkozó vállalatok és természetesen a visszaigénylők köre. Ugyanis ezt az újonnan megjelent lehetőséget szeretné mindenki a megengedett mértékig maximálisan kihasználni.

csaladi szja visszaterites
Kiknek van lehetősége igénybe venni a családi SZJA visszatérítést 2022 februárjában?

Sokáig nem lehetett részleteket tudni a kormány családtámogatási döntésével kapcsolatban. Azonban mára már körvonalazódott, és konkrétumok jelentek meg arról, hogy kik és hogyan vehetik igénybe 2022 februárjában az SZJA visszatérítés formájában biztosított támogatást.

A legfeljebb 809.000 Ft visszatérítés azoknak jár, akik a 2021-es év legalább egy napján családi kedvezményre voltak jogosultak. A kedvezmény a gyermeket közösen, egy háztartásban nevelő szülők mindegyikének jár, illetve a várandós nők és házastársuk is a várandósság 91. napjától jogosult a visszatérítésre.

Az egyedülállók számára is vonatkozik az adóvisszatérítési jogosultság, illetve az elvált, de gyermekeiket közösen gondozó szülők esetében, ha 50-50 százalékban kapják a családi pótlékot, mindketten jogosultak az adóvisszatérítésre.

Jövedelmek, mely után jár a visszatérítés

Az adóhatóság sok esetben a visszatérítéseket 2022. február 15. napjáig automatikusan visszautalja, de a bevallás alapján történő visszatérítéseket legkorábban 2022. március 1. napjától kezdi el a hatóság utalni. Azok esetében, akiknél nem ismertek a NAV által a kiutaláshoz szükséges adatok, így a bankszámlaszám, postai cím, azok 2021. december 31-ig nyilatkozatot tehetnek a “VISSZADO” nyomtatványon, mely 2021. október 31-től válik elérhetővé, és postai vagy elektronikus úton is benyújtható.

A visszatérítés vállalkozók számára is igénybe vehető, így az SZJA szerint adózók összevont adóalapba tartozó jövedelmek mellett még a KATA-s kisadózók és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (EKHO) szerint adózók is igénybe vehetik meghatározott mértékig az SZJA kedvezményeket. Ez az önálló tevékenységből származó jövedelem, a munkabér, közfoglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem után jár.

A KATA vállalkozók a tételes adó 25%-át, az EKHO-sok az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás SZJA-nak minősülő részének maximum 9,5%-át kaphatják vissza.

A családi SZJA visszatérítés nem vonatkozik az osztalékból, az ingatlanértékesítésből, a tőzsdei nyereségből, a kamatból vagy az árfolyamnyereségből származó jövedelmek után megfizetett személyi jövedelemadóra.

A bevallások, nyilatkozatok benyújtása előtt mindenképpen érdemes az SZJA visszatérítéssel kapcsolatban adózási témákban jártas szakemberekkel konzultálni, ugyanis a visszatérítés maximumának elérésében sokat segít az adózási szabályok ismerete és alkalmazása.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások