Csajkovszkij 180+1 a IV. Orosz Zenei Fesztivál fókuszában – A programsorozat három városban várja a közönséget 2021. október 1-12. között.

orosz zenei fesztival

2021-ben 4. alkalommal indul az Orosz Zenei Fesztivál. Az idei évben is Csajkovszkij lesz fókuszban, az orosz szerző születésének 180. évfordulóját 2020-ban ünnepeltük, de a vírushelyzet miatt tavaly a fesztivál csak ízelítőt adott Csajkovszkij műveiből.

Szabó Marcell – fotó: Csibi Szilvi

A teljes programot október 1-12. között “Csajkovszkij 180+1” mottóval hallhatja a zeneszerető közönség a 4. Orosz Zenei Fesztiválon, amelynek programját Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál alapító-művészeti vezetője állította össze.

A művészeti vezető szándéka az volt, hogy minden koncerten más és más hangszer legyen a középpontban, így a szimfonikus zenekar mellett a hegedű, hárfa-, orgona- és zongoraszólóval hallhatjuk az orosz mesterek műveit.

Razvaljajeva Anasztázia – fotó: Raffay Zsófia

Csajkovszkij mellett Rachmanyinov Muszorgszkij, Klui, Glinka alkotásai is felcsendülnek és külön emlékezünk Prokofjevre is, születésének a 130. évfordulóján.

A tavalyi év után ismét három helyszínen lesznek hallhatók az ismert és kevésbé ismert orosz zenék: Budapest mellett Debrecenben és Tihanyban.

Természetesen a jövő generációjáról, a gyerekekről sem feledkezik meg a fesztivál, így Budapesten, Debrecenben és Tihanyban is lesznek gyerekműsorok, amelyek ingyenesen látogathatók.

A zene és a hit inspirálta az orosz romantika nagymesterének, Csajkovszkijnak a műveit. Így a zene szentélyében, a Zeneakadémián hegedűversenye szólal meg Kállai Ernő és a Kodály Filharmonikusok tolmácsolásában, illetve a hit szentélyében a Tihanyi Apátságban Szabó Marcell zongoraestje nyitja meg a 2021-es fesztivált.

Szabo Marcell: – fotó: Kondella Misi

Új helyszínként jelentkezik a Pesti Vigadó, amely délelőtti gyerekkoncertnek ad otthont. Fellép Lukácsházi Győző és a Pro Musica fúvósötös, majd kora estétől egy izgalmas zongoramaraton keretein belül Csajkovszkij mindhárom balettjébe betekintést nyerhetünk.

A három külön koncerten négykezes, kétzongorás és szóló darabok csendülnek fel Balogh Ádám, Pregun Tamás és Szabó Marcell közreműködésével.

Balogh Ádám

Tavaly sikeresen debütált az Országos Idegennyelvű Könyvtár mint helyszín, szerette az OZF közönsége, így az idén is színes műsorok kerülnek megrendezésre a gyönyörű olvasóteremben. A közönség visszatérő kedvence, Meskó Bánk olvas fel Csajkovszkij levelezéséből, amely izgalmas életének egy-egy részletét segít közelebb hozni.

Hagyományosan visszatérő és fontos rendezvényhelyszín az Orosz Kulturális Központ, amely koncerteknek, kiállításnak és filmvetítéseknek ad helyet. Csajkovszkij romantikus zenéje kapja a főszerepet Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész koncertjén.

A fesztivál fellépőinek névsorát orosz vendégművészek színesítik. Így Andrey Yaroshinsky zongoraművész lesz a vendégünk, aki műsorával a 130. éve született Prokofjevre emlékezik.

Nagy sikere van minden évben az orosz népzenészeknek, ezért idén is várunk egy népzenei együttest, akik különleges hagyományos hangszereket szólaltatnak meg.

Filmvetítésre is sor kerül, a Royal Opera House előadásában balettfilmek kerülnek a vetítővászonra.

orosz zenei fesztival

Kállai Ernő

Debrecenben ismét a Kölcsey Központ és az Apolló mozi ad otthont a fesztiválnak.

Mindhárom fesztiválvárosban sor kerül egy évfordulós Csajkovszkij kiállításra, amelyet hagyományosan az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum állít össze az Orosz Zenei Fesztivál tematikájának megfelelően.

A pontos műsorok és frissítések megtalálhatóak a fesztivál honlapján és a Facebook-oldalon.

 

Hasonló cikkünk:

A Zene Világnapján kezdődik a III. Orosz Zenei Fesztivál

 

Hozzászólások