Összegyűjtöttünk néhány érdekességet fordulatos életútjából:

Miért lett Coco a neve?

Eredetileg Gabrielle Bonheur Chanelként született, a Coco nevet egy sanzon szövege után kapta. Az árvaházban eltöltött 6 év után varrónőként dolgozott, ám néhány év elteltével inkább a színpadi szereplést választotta: kávéházakban lépett fel, ahol dalaival a közönség kedvence lett. Az említett sanzon címéből származik beceneve, mely egész életén át elkísérte, sőt az utókor is így ismeri.

Chanel N° 5

Coco Chanel volt az első mesterséges összetételű parfüm megálmodója és megvalósítója. Ernest Beaux-val, egy híres parfümkészítővel dolgozott együtt, akivel a Francia Riviérán találkozott. A fiatal vegyész már évek óta tanulmányozott olyan szintetikus anyagokat, melyek a desztillálási folyamat során egyre erősödő természetes virágillatot fejlesztenek.

A Chanel első flakonját pedig egy emigráns orosz nagyherceg tervezte, mintája a cári testőrség vodkásüvege volt. És hogy miért az 5-ös számot kapta? A parfümkészítő által ajánlott mintasorozatból Gabrielle az 5. ampullát választotta ki, mivel ez volt a szerencseszáma. A kollekciót az ötödik hónap ötödik napján indította el. Coco divatot teremtett: ettől kezdve minden neves divatház saját parfümöt dobott piacra.

Chanel-kosztüm

Színes tweed szövetből készült egyenes, enyhén bővülő, térd körül végződő szoknya, dobozszerű, gallér nélküli, bordűrös, aranygombokkal vagy láncokkal záródó kiskabáttal. A nyolcvanas években Karl Lagerfeld újította meg, és alapvető jegyeinek megőrzésével a mindenkori divathoz igazította.

Kis fekete ruha

Coco Chanel 1926-ban mutatta be a “kis fekete ruhát”, melyet a Vogue divatkritikusai a modern nő egyenruhájának neveztek. Egyszerűségével hamar sok rajongót szerzett ez a darab, csakúgy, mint a Chanel-divatház más modelljei is, melyek a kor bonyolult szabású, kényelmetlen ruhadarabjaival szemben az egyszerű és könnyed eleganciát képviselték, az elegáns és dinamikus nő szimbólumává váltak.

Ékszerek

Coco Chanel kezdte el népszerűsíteni a több soros gyöngyből készült kosztümékszereket, valamint a strasszból, gyémántból és rubinból készült karpereceket és melltűket.

A Chanel-divatház logója

Egyesek szerint gyermekkorában az árvaházban látott rózsaablakon összefonódó “C” betűk ihlették, más értelmezés szerint egyik vakációjának helyszíne, a Chateau de Crémat nevű kastély kezdőbetűi hatottak rá.

Stílusának meghatározó védjegyei voltak még többek között a bézs színű, fekete orrú lábbeli, a kamélia virág és a láncos pánttal ellátott, steppelt táska.

Idézetek Coco Chaneltől:

  • “A divat változik, a stílus örök.”
  • “Az a nő, aki parfümöt nem visel, annak jövője sincsen.”
  • „Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harminc évesen olyan, amilyenre az élet formálta. De ötven évesen olyan, amilyet megérdemelsz.”
  • „Ha szárny nélkül születtél, hagyd, hogy kinőjenek!”

Weninger Nóra

2013. augusztus 22.

Hozzászólások