CITERA ÜNNEPre várja vendégeit Kecskemét a kiemelkedő nemzeti érték, e népi hangszer sokoldalúságának bemutatása jegyében! – 2022. május 7-én, szombaton Citera Ünnepet szervez a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál részeként Kecskeméten az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület.

Hagyományteremtő céllal a kiemelkedő nemzeti értékek sorába felvett egyedi hangszert, a citerát szeretnék szélesebb körben megismertetni, sokoldalúságát bemutatni. A Kecskemét Főterén megrendezésre kerülő Citera Ünnep fővédnöke V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

citera unnep

A 10.00 órakor kezdődő Citera Ünnep megnyitóját követően színpadi nyitóelőadásban bemutatkoznak a térség citerazenekarai.

Köztük a kunbaracsi Naprózsa Citerazenekar, a kecskeméti Mátyás Citerazenekar és Tökmag csoportja, az akasztói Vízkereszt Citerazenekar, a bócsai Boróka Citerazenekar, a bugaci Kálmán Lajos Népdalkör és a nyárlőrinci Pöszméte Citerazenekar.

13.00 órától a nap kiegészítő eseményeként sor kerül a 2021-ben indított Térségi Mesekuckó ezévi találkozójára is, melyet ezúttal a Kunság Táncegyüttes tájegységi táncok bemutatásával színesít. Ezt követően kalocsai és matyó viseletbemutatóban gyönyörködhetnek a nézők, majd a tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület műsorát láthatják. A Kecskemét City Balett –Piros Aranyak és Erős Pisták előadása igazi táncművészeti csemegének számít majd.

Amíg az utánpótláskorú citerások a színpadi produkciókat tekintik meg, addig a Citera Ünnepre érkező csoportok vezetői és az esti gála résztvevői konferencián vesznek részt a Hírös Agórában meghívott előadók vezetésével, melynek témája a citerás társadalom megújulása, összefogás a hagyományok megtartása érdekében, a citera sokoldalúságának bemutatása.

A nap zárásaként hat országos hírű citerazenekart hívott meg az Egyesület, akik Gálaműsor keretében a népi hangszer segítségével kalauzolják a nézőket a népzene, klasszikus zene és a könnyűzene világába 17.00 órai kezdettel. A Gálaműsor iránymutatást nyújt a fiatalabb generáció szakmai fejlődéséhez, példát mutatva számukra.

Színpadra lép a pécsi Igricze Citerazenekar, a Mezőkeresztesi Citerazenekar, a Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar, a kecskeméti Vadhajtás Citerazenekar, a mezőtúri Szivárvány Citerazenekar és a kecskeméti Tisza ’83 Citerazenekar.

A kőrösladányi Komróczki Gyula hangszerkészítési bemutatóval gazdagítja a programot, és citeravásárt is tartanak. Kiemelt figyelmet érdemel majd zenetörténeti kuriózumként Tiszaalpár kiállítása. A tekerőlant és citerakészítés folyamatának bemutatása lesz látható hagyományőrző jurtában. Többek között a világhírű Bársony Mihály népművész, citera- és tekerőlant készítő mester tevékenységének megismertetésével készül a település. A lakiteleki Bódor Sándor citerakészítő munkássága is bemutatásra kerül.

A hazai citerás kultúrát bemutató, egész napos programot igazi kuriózumnak szánja az Aranyhomok Egyesület, bízva a következő évek folytatásában. A program célja a citerás társadalom újbóli összefogása, közösségi élmény teremtése,  a hangszer népszerűsítése, a magyarság értékes zenei hagyományainak megőrzése.

Fedezzük fel újra hagyományainkat!

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

További információ:

www.aranyhomok.hu

www.facebook.com/akegyesulet

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások