Az egész 1993-ban kezdődött, amikor német orvostanhallgatók kezdeményezésére egy kamarazenekart hívtak életre olyan európai orvosjelöltekből, akik orvosi tanulmányaik mellett szívesen zenéltek is. Ahogy teltek az évek, az együttes szimfonikus zenekarrá és kórussá nőtte ki magát. Az eddigi évek során olyan neves városok adtak otthont a rendezvénynek, mint London, Barcelona, Ljubljana, Bécs, Bazel, Prága, Oslo, Róma, Berlin, Varsó, Riga, Heidelberg, Manchester, Giessen és Rijeka.

Ebben az évben Szegeden lépnek fel a több mint 20 európai országból érkező résztvevők. A 80 tagú szimfonikus zenekart és a 60 tagú kórust egy 20 fős gyerekkórus teszi teljessé. Az intenzív próbák mellett az idelátogató hallgatóknak és doktoroknak lehetőségük van megismerni Magyarország történelmi és természeti nevezetességeit, kultúráját is. A teljes program 11 napig tart, és két jótékonysági koncerttel ér véget, melyek közül egyet Szegeden, egyet pedig Budapesten rendeznek meg.

Az előadói apparátus mellett az énekes szólisták megválasztása is hangsúlyozza a rendezvény nemzetköziségét: Iris Eggler (szoprán, Svájc), Georg Kalmbach (tenor, Németország) és Kelemen Zoltán (bariton, Magyarország) örömmel vállalták a közreműködést a műsor második felében elhangzó Carmina Burana-ban, Carl Orff nagyszabású művében. A koncertek első felében Kodály Zoltán: Galántai táncok című műve hangzik majd el.

Az EMSOC történetében hagyomány, hogy a koncertek bevételeit jótékonysági célokra ajánlják fel. Idén a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét, valamint a budapesti Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáját támogatják.

A koncertek időpontjai és helyszínei:
•    2013. július 26., péntek, 19:00 – Szegedi Szabadtéri Játékok – Újszegedi Szabadtéri Színpad
•    2013. július 28., vasárnap, 19:00 – Budapest, Olasz Kultúrintézet (1088, Budapest, Bródy Sándor u. 8.)

Jegyárak:
•    Szeged: 1.500 HUF / 2.000 HUF / 2.500 HUF
•    Budapest: 2.200 HUF

Jegyek kaphatóak az InterTicket jegyirodákban, valamint a jegy.hu oldalon kaphatók.  

2013. július 26.

Hozzászólások