Február 22-én, szombaton az Átrium Film-Színházban ad közös koncertet Ed Neumeister és a Budapest Jazz Orchestra, ahol Neumeister munkáiból és a jazz irodalom remekműveiből hallhatunk részleteket.

A Budapest Jazz Orchestra 6 év óta már több ízben dolgozott együtt Ed Neumeisterrel, az Amerikából származó, jelenleg Ausztriában élő kiemelkedő jazz zenész-komponistával. Koncerteztek többek között 2010-ben a bécsi Porgy and Bess Jazz Clubban, ahol a zenekart Ed Neumeister vezényelte, de felléptek a balatonboglári Jazz és a Bor Fesztiválján is. Utolsó közös koncertjük 2013 januárjában volt Budapesten, hatalmas sikerrel.

A világhírű zenész a Grazi Egyetem harsona tanára, a Vanguard Jazz Orchestra hangszerelője és zeneszerzője, a Michel Camilo New York Band és a New York Trombone Quartet harsonása. Olyan legendás big bandekben játszott, mint a Duke Ellington Orchestra, Lionel Hampton, Buddy Rich, Gerry Mulligan Big Band, Mel Lewis Jazz Orchestra.

Az 1998- ban megalakult Budapest Jazz Orchestra igazán nagy áttörést jelentett a hazai jazz élet számára, hiszen létrejött Magyarország első professzionális big bandje, mely hangzásával a ’20- as évek Amerikáját idézte. A BJO kiváló munkásságának ékes bizonyítéka az elmúlt 15 év, mely idő alatt számos koncert, hazai és nemzetközi elismerés, illetve megszámlálhatatlan külföldi előadó színesítette a zenekar palettáját.
A BJO Ars poeticá- ja: a kortárs jazz, big band zene művelése mellett ápolni a kapcsolatot a műfaj gyökereivel, és közkinccsé tenni annak értékeit, szakmai tapasztalatit pedig továbbadni a fiatal muzsikus generációnak. A zenekar muzsikusai nem csak professzionális jazz muzsikusok, de többen közülük jelentős hazai eMeRTon, illetve Artisjus díjakkal elismert művészek is. Ugyanakkor a Budapest Jazz Orchestra több tagja egyúttal művész- tanár is, egyes tagok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, mások más fontos hazai zenei oktatási intézményekben tanítanak. 

A Budapest Jazz Orchestra állandó résztvevője a hazai és külföldi jazz fesziváloknak: az egyetlen magyar big band, amely meghívást kapott a legrangosabb fesztiválokra, például a Montreux-i Jazz Fesztiválra, illetve a Cannes-i MIDEM fesztiválra. A zenekar a rangos hazai művészeti fesztiválok állandó résztvevője is.

2014. február 20.

Hozzászólások